Vijesti / Društvo
Društvo
VOLIM SVOJU ŽUPANIJU Fotografija Alenke Novak 'Vredne roke pletu ceker' najljepša u Međimurju
Alenka Novak

najljepše fotografije hrvatske

VOLIM SVOJU ŽUPANIJU Fotografija Alenke Novak 'Vredne roke pletu ceker' najljepša u Međimurju

Fotografija 'Vredne roke pletu ceker' Alenke Novak predstavljat će Međimurje po Hrvatskoj

Poznati su rezultati foto natječaja „Volim svoju županiju“, projekta Hrvatske zajednice županija kojim se promoviraju ljepote svih hrvatskih krajeva, pa i onih za koje mnogi nisu znali da postoje.

U šestoj godini provedbe natječaja autori su prijavili gotovo 2700 fotografija u dva tjedna, što nadmašuje sve prijašnje brojke. Odlukom stručnog žirija, pobjedu je odnijela fotografija „Ljubav“ autora Lea Lendića iz Splitsko-dalmatinske županije. 

„Šest godina je prošlo otkada smo pokrenuli prvi krug foto natječaja „Volim svoju županiju“. Zajedno s vama gradili smo priču koja se svake godine sve više razvijala i na tome vam neizmjerno hvala“, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

Da žiri iz godine u godinu nema lak zadatak ne potvrđuju samo brojke koje kažu da je do sada na natječaj prijavljeno više od 13 000 fotografija 4500 autora, već i predsjednica stručnog žirija, naša profesionalna fotografkinja Mare Milin.

„Ovogodišnji postav izložbe, koju čine po jedna fotografija iz svake županije, je najraznolikiji dosad. Imamo krajolike, tradiciju, životinje, a prije svega – ljude, što smo i željeli postići ovim projektom. Prvi puta na prvom mjestu od provedbe natječaja imamo ljudski lik, a slika je čista emocija“, ističe Milin.Među odabranim društvom je i Alenka Novak iz Pribislavca čija će fotografija predstavljati Međimursku županiju. Iz naše županije pristigle su 53 footgrafije, a upravo Alenikna 'Vredne roke pleteju ceker' proglašena je najljepšom.

- Izuzetno sam ponosna što se i ove godine moja fotka uspjela plasirati među najbolje i da predstavljam moju Međimursku županiju. Moram reći da sve pristigle fotke na natječaj pričaju svoju priču, trenutak, emociju, ljude, pejzaže i teško je odabrati najbolje. Poslala sam tri fotografije vezane uz vrijedne, marljive i radišne ljude.Volim detalje i istaknuti možda zaboravljene tradicijske običaje. Prva fotografija je 'Beremo kuruzu', druga 'Moj japica', a treća, pobjednička fotka također govori o vrijednim, spretnim rukama koji pleteju ceker na starinski, tradicijski način iz lušćina, komušina kukuruza i to žena iz Nedelišća.To treba očuvati jer puno je ljubavi u tome, a tradiciju treba prenijeti na mlade. Moram pohvaliti moju kćer, učiteljicu za fotkanje Miroslavu koja me uvela u fotografiranje i često smo na terenu u bilo koje godisnje doba - rekla nam je Alenka.

Podsjetimo, najbolje fotografije iz svih hrvatskih županija čine postav putujuće izložbe koja je samo u prošloj godini prošla 1081 kilometar Hrvatske – od Osijeka preko Virovitice, Zagreba, Koprivnice, Rijeke, Šibenika, Zadra, sve do Dubrovnika. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!