Vijesti / Društvo
Društvo
MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA 'Hvala vam na ljudskosti, toplini i plemenitom radu!'
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

12. SVIBNJA JE NJIHOV DAN

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA 'Hvala vam na ljudskosti, toplini i plemenitom radu!'

Kontakt s ljudima neizmjerno je važan, ponekad i jedna topla riječ više znači od bilo kojeg lijeka

Tradicionalno, Dan sestrinstva širom svijeta obilježava se 12. svibnja, na rođendan Florence Nightingale, engleske medicinske sestre koja je smanjila smrtnost ranjenika iz krimskog rata 1850.-ih, podižući higijenske standarde i zbog toga se smatra osnivačicom moderne njege.

Iz svog sveobuhvatnog i bogatog iskustva zastupala je stav da sve sestre trebaju stalno održavati i unapređivati svoju efikasnost, snagu, suosjećajnost i brižnu praksu. Taj pristup je ona nazvala „Zdravlјe sestrinstva“. Medicinske sestre i primalje imaju važnu ulogu u zdravstvenom sustavu. Svoj su život posvetile brizi za potrebite, pružanju kvalitetne i sigurne zdravstvenu njege, a njihova je edukacija temeljena na dokazima i cjeloživotnom učenju.

- Velik problem u sestrinstvu je nedostatak medicinskih sestara u odnosu na sve veće potrebe za zdravstvenom njegom, potplačenost i često neprimjereni uvjeti rada te organizacija radnog vremena i preopterećenost radnim obavezama. Ovaj posao ne može se raditi ako ga ne volimo, ali za kvalitetu trebalo bi osigurati uvjete i ljudske resurse. Važni su rezultati rada i zadovoljstvo pacijenta, kao i međuljudski odnosi i tolerancija na radnom mjestu i međusobno uvažavanje - poručuju.

Po njima je važno potaknuti u javnosti poštovanje za rad medicinskih sestara te njihovu ulogu u pružanju zdravstvene i socijalne skrbi kao i značaj unutar radne snage u zdravstvu. 

Kontakt s ljudima neizmjerno je važan, ponekad i jedna topla riječ više znači od bilo kojeg lijeka. Stoga, hvala vam na ljudskosti, toplini te nesebičnom i plemenitom radu. Za kraj poručujemo: - Svim medicinskim sestrama i tehničarima želimo sretan Dan sestrinstva uz zahvalu na predanom radu!

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!