INTERVJU S NAČELNIKOM

DAN OPĆINE DONJI KRALJEVEC Miljenko Horvat: ‘U doba pandemije pojačali smo investicije’

+ Ravnomjerno ulažemo u sva naselja, a ime doktora Rudolfa Steinera moramo još jače koristiti za razvoj turizma u općini čiji nemali dio čini netaknuta priroda, kaže načelnik

Općina Donji Kraljevec u petak, 7. svibnja, slavi svoj Dan kao spomen na datum konstituiranja prvog saziva Općinskog vijeća 1993. godine. O realiziranom ne samo tijekom prošle, već i prijašnjih godina te planovima za razvoj te jedinice lokalne samouprave koja obuhvaća šest naselja, za naš tjednik govori načelnik Miljenko Horvat.

Koji su najznačajniji projekti realizirani u protekom razdoblju?

– Ravnomjerno smo, kao što to činimo kontinuirano, ulagali u sva naselja, pa je primjerice na području cijele općine postavljena suvremena rasvjeta i to po modelu po kojem sljedećih 10 godina nećemo plaćati održavanje, dok smo istovremeno potrošnju električne energije smanjili do tri puta.

U Donjem Kraljevcu napravljena je kompletna infrastruktura stambene zone Istok, prodali smo sva gradilišta i već je počela gradnja kuća. Pritom ističem da unatoč i odlascima u inozemstvo, kao što je to u cijelom Međimurju i Hrvatskoj, u sva naša naselja, ljudi i doseljavaju. Na objektu doma kulture u  Donjem Pustakovcu zamijenili smo dio stolarije te obnovili unutrašnjost. Također, rekonstruirali smo dio zgrade doma u Svetom Juraju u Trnju, u Palinovcu obnovili kuhinju društvenog doma te uredili sustav oborinske odvodnje. U Donjem Hrašćanu uređen je novi park iza stare škole i obnovljen je spomen park.

U Hodošanu smo asfaltirali spoj Tihe ulice i ulice Vukov gaj te su izrađeni projekti za obnovu dijela društvenog doma što je projekt koji ćemo za financiranje kandidirati na fondove Europske unije. Također, na objektu Nogometnog kluba Budućnost promijenili smo krovište i renovirali fasadu. U spomenutim mjestima zamijenjene su i stare autobusne nadstrešnice.  U Donjem Kraljevcu obnovljena je zgrada Nogometnog kluba Kraljevčan 38, dok smo od Hrvatskih željeznica na korištenje dobili pola zgrade u središtu mjesta u kojem planiramo otvoriti muzejski postav i informativni centar, sve vezano i uz željeznicu i uz našeg doktora Rudolfa Steinera. Ispred te zgrade biti će uređen i novi park.

Od manjih, ali ne manje važnih ulaganja, nabavili smo kompletnu unutarnju opremu za školsku sportsku dvoranu. Takozvanim eko asfaltom sanirana je i ulica između Ludbreške ulice i Gornjeg kraja, a ovih dana završava i obnova Cvjetne ulice gdje su postavljeni i slivnici s novim slojem asfalta kao i i ulici Augusta Šenoe. Ne treba zaboraviti je pojačan i vozni park naših dobrovoljnih vatrogasnih društava. Navalna vozila nabavljena su za DVD Donji Kraljevec i Palinovec, a uskoro stiže i ono za DVD Donji Pustakovec.

Zaključno – u vrijeme pandemije, mi nismo smanjili, već suprotno, povećali smo obim investicija.

Kako ocjenjujete rad Općinskog vijeća, posebno oporbe?

– Rad je bio dobar, a ozračje, rekao bih, pozitivno, bez obzira i na oporbu koja je glasovala protiv nekih odluka. Jedino, malo mi je čudno – netko predloži neki amandman, a onda glasa protiv njega. Bilo je i toga.

Već godinama Općina u suradnji s Međimurskom županijom radi i na afirmaciji imena dr. Rudofa Steinera, posebno i u turističkom pogledu..

Zahvaljujući posjetama njegovih poštovatelja i organizaciji različitih manifestacija, Centar dr. Rudolf Steiner danas se praktički samostalno financira uz tek manje dotacije. Ime Rudolfa Steinera je jezgra razvoja turizma u našoj općini. Smatram da na području cijele općine treba napraviti više punktova s ciljem da turisti ostanu ne po dva ili tri sata već po nekoliko dana. Jedan od tih punktova svakako će biti i već spomenuti park u središtu Donjeg Kraljevca kod pruge gdje je Steinerov otac radio kao telegrafist.

Već sam razgovarao i s vlasnicima restorana da se im ponudi starinska hrana, a zašto ih ne bi vodili i na piknike uz, primjerice, naše ribnjake. Mi nemamo more ni planine, ali, pogotovo ovdje u našoj općini, imamo čisti zrak i vodu te mir. Tu je i Goričan sa svojom Šudericom, ali i Prelog s Marinom. Moramo razmišljati i otvaranju privatnih smještaja, i kad se sve uskladi, to bi trebala biti naša turistička priča.

Što predstoji od ulaganja?

– Jedan od prioriteta će definitivno biti dječji vrtić u Hodošanu. Pritom nam je izazov bio rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za cestu prema vrtiću i kanalizacijski sustav, no mogu se pohvaliti da smo to sada riješili i dobili građevinsku dozvolu, dok dozvolu za sam zgradu očekujemo ovih dana. Tako smo spremni za kandidiranje za financiranje iz europskih fondova. Slijedi i nastavak obnove društvenog doma u Hodošanu te, nadalje, izgradnja autobusnog okretišta u praktički samom središtu Donjeg Kraljevca. Imamo i građevinsku dozvolu za rekonstrukciju centra za kulturu u Donjem Kraljevcu, a spremni su i projekti rekonstrukcije i sanacije kanalizacije, također u Donjem Kraljevcu za što isto očekujemo financiranje iz europskih izvora.

S obzirom da smo u stambenoj zoni Istok prodali sva gradilišta,  a na prodaju baš nema ni stanova, pozabaviti ćemo se i pitanjem proširenja stambenih zona, tražiti investitore za nove stambene zgrade, ali i za poticanu stanogradnju. U svim našim mjestima treba riješiti i pitanje sportskih zona. Urediti igrališta ali i prateće objekte. U Donjem Hrašćanu treba obnoviti staru školu te je privesti nekoj svrsi.

Gorući problem u Palinovcu je potreba obnove vatrogasnog doma što će također biti moguće financirati europskim sredstvima, dok u Svetom Juraju u Trnju moramo završiti uređenje dječjeg parka.  Ne smijem zaboraviti ni projekte za našu djecu koje provodi Dječji vrtić Ftiček kao i projekt  “Zaželi” u sklopu kojeg se pruža pomoć u kući našoj starijoj populaciji. Sve što radimo je za dobrobit naših ljudi, pa osim ulaganja u zgrade, godišnje iz proračuna izdvajamo i oko 2,500.000 kuna za socijalni program. Imamo niz mjera, od pomoći od 4000 kuna roditeljima za rođenje djeteta, preko sufinanciranja vrtića, školskih obroka i sličnog do različitih poklona i uskrsnica za umirovljenike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije