Novi turistički sadržaji u Štrigovi

ŠTRIGOVA Počela gradnja vidikovca na Mađerkinom bregu, Dom kulture u novom ruhu

Mađerkin breg sve je češće odredište posjetitelja i turista koji dolaze uživati u pogledu i prirodnoj ljepoti, a s novog vidikovca pogled će sezati na četiri države – Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku

Prije nekoliko dana počela je gradnja Biciklističko informativnog centra s vidikovcem na jednoj od najpoznatijih i najljepših lokacija u Međimurju. Na 341. metru nadmorske visine smjestio se Mađerkin breg, na kojem su krenuli radovi izgradnje vidikovca, a obišli su ih župan Međimurske županije Matija Posavec, saborska zastupnica Boška Ban-Vlahek i načelnik Općine Štrigove Stanislav Rebernik.

Mađerkin breg sve je češće odredište posjetitelja i turista koji dolaze uživati u pogledu i prirodnoj ljepoti, a novi vidikovac s kojeg će pogled sezati na četiri države – Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku uvelike će obogatiti ponudu Općine Štrigove, Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske. Proteklih dvadesetak godina na Mađerkinom bregu održavaju se brojne manifestacije koje će se, zahvaljujući vidikovcu, moći organizirati češće i zasigurno kvalitetnije, posebno kulturno – umjetničke i sportske.

Izgradnja vidikovca realizirat će se kroz prekogranični projekt CycleSeeing Attractour – CSA vrijedan 1.463.966,46 eura te je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg VA Mađarska – Hrvatska promovirat će se pogranično područje kao turistička destinacija s aktivnom i atraktivnom sadržajnom ponudom i izradit će se zajednički turistički paketi, koji će produžiti boravak turista u Štrigovi.

Uz radove na vidikovcu, u pratnji Josipa Mikeca, voditelja Turističko-informativnog centra Općine Štrigova, obišli su jedinstveni Centar za posjetitelje Međimurske vinske ceste “Svjetski centar Pušipela” smješten u adaptiranom Domu kulture. Projektom vrijednim 15 milijuna kuna rekonstruiran je i dograđen postojeći Dom kulture Štrigova površine 1.172 m2 čime je dobiven kvalitetan prostor za rad udruga civilnog društva te organizaciju kulturnih i društvenih događanja, a ugrađeno je i dizalo koje omogućuje pristup osobama smanjene pokretljivosti. U Domu kulture smješteni su dvorana s 231 sjedećih mjesta, prostorija za rad udruga, Turističko informativnog centra Općine Štrigova te prostorija za druženje i boravak.

Interpretacijski koncept Centra postavljen je kao dio šire interpretacije prirodne i kulturne baštine Međimurske županije pod nazivom Eko muzej Međimurje Malo koji je strateški proizvod planiran Master planom turizma Međimurske županije.

Postav Centra omogućit će posjetiteljima da u potpunosti dožive Međimurske vinske ceste bez obzira na vanjske objektivne ili subjektivne ograničavajuće faktore kroz 6 cjelina: povijesni razvoj vinogradarstva i vinarstva s naglaskom na tradiciju Međimurja, folklorne običaje, mitove i legende te druge socijalne i društvene fenomene koji se vezuju uz vino ili koje vino; vinske sorte zastupljene na području Gornjeg Međimurja; tehnologija proizvodnje kroz prizmu vegetacijskog ciklusa, specifičnosti radova u vinogradu i podrumu pa do marketinga, karakteristike vinarskih alata i uređaja kroz povijest; teroar sa svim svojim sastavnicama; vinari na Međimurskoj vinskoj cesti kroz osobne životne priče svakog vinara i njihov pristup vinu; degustacija kao vrhunac priče o Međimurskoj vinskoj cesti i njezinom posebnom brend vinu Pušipelu, zaštićenoj robnoj marki, uz vodstvo sommeliera ili pojedinih lokalnih vinara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije