'Manje oružja, manje tragedija'

AKCIJA U MEĐIMURJU Građani policiji predali eksploziv, razno streljivo i ručnu bombu

Podršku akciji dali su i gradonačelnici Stjepan Kovač, Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak

“Manje oružja, manje tragedija” – preventivna je kampanja u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija.

>> VIDEO I FOTO U Prelogu predstavljena nacionalna kampanja “Manje oružja, manje tragedija”

Provodi se od 2007. godine, a modernizirana je kroz Fond Europske unije za unutarnju sigurnost u sklopu projekta pod nazivom “Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma” kroz niz multimodularnih preventivnih alata, kako bi potaknula svijest građana o važnosti dragovoljne predaje oružja.

U ponedjeljak, 3. svibnja 2021. godine, policijski službenici su na području Policijske uprave međimurske, uz suradnju i podršku Službe prevencije Ravnateljstva policije, kroz preventivnu akciju proveli aktivnosti nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”.

Kako bi potakli građane na dragovoljnu predaju oružja, u točno određenom vremenu, od 10,30 do 12,30 sati, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, u gradovima Čakovcu, na Trgu Republike, Prelogu, u Glavnoj ulici 29 i Murskom Središću, na Trgu braće Radić, na postavljenim informativnim punktovima policijski službenici su posjetiteljima dijelili preventivno-edukativne materijale, s ciljem poticanja građana na dragovoljnu predaju oružja bez sankcija.

Tijekom provođenja preventivne akcije “Manje oružja, manje tragedija” na području Policijske uprave međimurske, građani su dragovoljno predali:

– 400 grama eksploziva,
– 117 komada raznog streljiva,
– dva spremnika za pušku
– jedan komad inicijalnog sredstva,
– jedan komad štapina te
– jednu ručnu bombu.

Svojom nazočnošću podršku akciji dali su u gradu Čakovcu gradonačelnik Grada Čakovca, Stjepan Kovač sa suradnicima te predstavnici HVIDR-e Čakovec, u Prelogu, gradonačelnik Ljubomir Kolarek sa suradnicima i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Dragutin Kare te u gradu Mursko Središće, gradonačelnik Dražen Srpak

Prilikom nadzora cestovnog prometa u mjestima Nedelišće i Šenkovec te prilikom kontrole prelaska državne granice na graničnim prijelazima, policijski službenici građanima su dijelili informativno-edukativne materijale kampanje “Manje oružja, manje tragedija”.

Istovremeno, policijski službenici Policijske uprave međimurske sudjelovali su na lokalnim radio postajama na području Međimurske županije, Radiju 1, Studiju M i Radiju 105, a predstavnici Službe prevencije Ravnateljstva policije sudjelovali su u emisiji VTV televizije, u Varaždinu. Prilikom gostovanja u radio i TV emisijama građani su imali priliku upoznati se o važnosti dragovoljne predaje oružja, kao i podizanja svijesti o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnom sredstvima.

U provedenim preventivnim aktivnostima, od 1. siječnja 2016. godine do 3. svibnja 2021. godine, na području Polciasjke uprave međimurske građani su dragovoljno predali 29.585 komada streljiva, 1.155 komada ostalih eksplozivna sredstva, 101 komad minsko-eksplozivnih sredstava, 94 komada inicijalnih sredstava, 44 komada spremnika za oružje, 43 metara štapina, 33 komada oružja i 6,47 kilograma eksploziva.
Protiv građana koji posjedovanje takvog oružja, streljiva i dr. ubojitih sredstva dragovoljno prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni, niti kazneni postupak.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

– Dragi građani, oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske uprave ili postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192. Na mjesto događaja uputit će se posebno osposobljeni policijski službenici, koji će preuzeti oružje, a Vi ćete ostati anonimni – poručuju iz policije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije