svestrana pučka umjetnica

DEKANOVEC Obilježena 96. godišnjica rođenja pučke umjetnice Monike Orehov – Mune 

Na putu istraživanja uspjela je ostati svoja, originalna i vjerna izvornom govoru i mjesnom narječju, jedna od najvećih dama izvorne pučke poezije

Načelnik Općine Ivan Hajdarović i njegov zamjenik Vladimir Jambrošić molitvom i paljenjem svijeća na grobu Mune Orehov iz Dekanovca obilježili su obljetnicu rođenja te svestrane pučke umjetnice. 

Bila je pravi kulturni djelatnik široke kreativnosti i raznolikosti u svojem umjetničkom stvaralaštvu. Pisac pučke poezije i šaljivih pripovijesti, pjevačica međimurskih i crkvenih popijevki, dugogodišnja voditeljica dramske, pjevačke i plesne grupe kulturno umjetničkog društva i čuvarica Andrašecove glazbene i književne baštine. Ljubav prema glazbi otkriva u ranoj mladosti slušajući na misnim slavljima Florijana Andrašeca i njegov crkveni zbor.

Tu dobiva i nadahnuće za pjevanjem svetih pjesama i vjernicima otkriva svoj prelijepi  glas koji će ovim crkvenim prostorom odzvanjati nekoliko desetljeća. Vjerojatno najviše vokalne domete, ostvarivala je godinama u Nedelišću na “Međimurskim popijevkama”, već tradicionalne glazbene manifestacije izvornih pučkih popijevki iz Međimurja. I tu, zbog vjernosti originalnoj  izvornoj noti i narječju, biva nagrađena kao najvrjednija čuvarica međimurske pjesme. Njena svestranost i široka kreativnost dolazi do izražaja u kulturno umjetničkom društvu koje, kao voditeljica, preuzima 1976. godine. Postojeće pjevačice i plesačice uči glumi i ubrzo raspolaže kvalitetnom dramskom grupom. Osjećaj za pjevačko i plesno tumačenje spaja sa vlastitim šaljivim pripovijetkama dobivajući tako izvrsno amatersko kazališno djelo.

Poznajući seoski način života, običaje i razmišljanja ljudi, nastupe u izvornom, mjesnom govoru, uvježbava do originalnosti. I tako godinama nastupajući diljem međimurskog cvijetnjaka, a više puta i Zagreba, kulturno društvo “Aktiv žena” osvaja najviša priznanja. Munine pripovijetke: “Snehe”, “Slatka repa”, “Kod doktora”, “Apoteka”, “Snoboki” i dr. prepune su šaljivih pučkih izrečica i dogodovština i kao igrokazi prihvaćene su od drugih dramskih skupina. Tako Muna nije ostala smo na razini reproduktivnosti, pjevajući  svjetovne i crkvene pjesme, već je svoj stvaralački talent usmjerila i na pisanje poezije i šaljivih pučkih pripovijetki. Primijetivši Munu Orehov kao pravog nastavljača Andrašecove književnosti i jednog od rijetkih izvornih nositelja hrvatskih govora uz rijeku Muru, Matica hrvatska Čakovec pristupila je 2001. godine tiskanju njenih stihova i proza.

Knjiga Ftičeki zvežđidu koja opisuje domoljublje, vjeru, ljubavne tragedije, nostalgiju, patnje i teški rad ljudi, ostaje iskreno svjedočanstvo njezinog vremena. Na putu istraživanja uspjela je ostati svoja, originalna i vjerna izvornom govoru i mjesnom narječju, jedna od najvećih dama izvorne pučke poezije.  

…V cirkvu da dojdeš vekvečnu luč najdeš kak pred oltarom gori                                                                             
 a ljudstvo pobožno Bogu se moli, sklopljeno ruke drži                                                                                       
 Svetlost je Božja sakomu treba kie god se rodiv na svet,                                                                                                             
 jer sakuga križ vu življenju sprevaja dok god nam treba vmret.                                                                             
Mladi i stari, srednji i malji, svetlost trebamo si,                                                                                                   
či svetlo nestane čovek posrne, vu mraku ga pomoči ni…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije