DANI MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

Izložbom ‘Zrinski i čakovečki Stari grad’ u MMČ-u započinje obilježavanje ovogodišnjih Dana Međimurske županije

U četvrtak, 29. travnja u Atriju Starog grada u Čakovcu održat će se koncert Varaždinskog komornog orkestra i sopranistice Marije Vidović, a prijenos će biti emitiran preko HRT-a, zbog nemogućnosti održavanja koncerta s publikom

– Obilježavanje Dana Međimurske županije i ove će godine izostati u tradicionalnom obliku zbog epidemioloških mjera, no 30. travnja – Spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana obilježit će se prigodno i skromno.

U atriju Starog grada održana je konferencija za medije na kojoj su župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Čakovec Ivan Pranjić, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel i ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan najavili ovogodišnje obilježavanje Dana Međimurske županije.

“Ovogodišnji Dani županije posebni su nam iz više razloga, završili smo rekonstrukciju i revitalizaciju fortifikacije Starog grada Čakovec u suvremeni Muzej nematerijalne kulturne baštine što je najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja. Obilježavamo 350. obljetnicu slavne pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 10. obljetnicu kako je Hrvatski sabor taj važan dan proglasio Spomendanom, kao i 400. obljetnicu rođenja Petra Zrinskog. Dane Međimurske županije obilježit ćemo dostojanstveno i ove godine, a sve u skladu epidemiološkim mjerama.”, kazao je župan Matija Posavec prilikom predstavljanja programa.

Otvorenjem izložbe “Zrinski i čakovečki Stari grad” danas, 23. travnja započinje priča ovogodišnjih Dana Županije. U Muzeju Međimurja Čakovec predstavit će se svakodnevni život obitelji Zrinski kroz političke i vojne teme te teme iz svakodnevnog života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnog stvaralaštva i vjerskog života. Za izložbu su posuđeni iz Hrvatskog povijesnog muzeja prekrasni primjerci hladnog i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel. Uz otvorenje izložbe o Zrinskima, održat će se i otvorenje izložbe nagrađenih radova s likovnog natječaja o Zrinskim koji je proveo Muzej Međimurja Čakovec za djecu i mlade te će se nagraditi najbolji radovi. Izložbe se mogu razgledati u radno vrijeme Muzeja.

Program obilježavanja Dana Međimurske županije nastavlja se tijekom sljedećeg tjedna, u ponedjeljak, 26. travnja ispred Učiteljskog fakulteta u Čakovcu otkrit će se bista Zvonimiru Bartoliću, sveučilišnom profesoru, književniku i znanstveniku rodom iz Međimurja. U srijedu, 28. travnja u Centru za kulturu bit će izvedeni fragmenti drame Mire Gavrana “Urotnici” koja govori o posljednjim satima života dvojice hrvatskih  plemića, u izvedbi Dragana Despota i Roberta Kurbaše, a u nastavku večeri bit će predstavljena knjiga “Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan u djelima hrvatskih pjesnika”. Priređivači su ovog izdanja Matice hrvatske Petra Babić i Vladimir Lončarević, a recenzent Božidar Petrač.

U četvrtak, 29. travnja u Atriju Starog grada u Čakovcu održat će se koncert Varaždinskog komornog orkestra i sopranistice Marije Vidović, a prijenos će biti emitiran preko HRT-a, zbog nemogućnosti održavanja koncerta s publikom.

Središnja proslava 400. obljetnice rođenja hrvatskog bana i pjesnika Petra Zrinskog te 350. obljetnica njegove pogibije, zajedno s pjesnikom Franom Krstom Frankopanom u Bečkome Novigradu 1671. godine, bit će obilježena u Čakovcu u petak, 30. travnja, na sam Spomendan pogibije Zrinskog i Frankopana, kada će se na svečanoj akademiji dodijeliti najviše županijske nagrade i priznanja.

Cijeli tjedan od 23. do 30. travnja posvećen je životu i djelu članova obitelji Zrinskih s nizom kulturnih programa, a najvažniji detalj otvorenje je obnovljene utvrde Staroga grada u kojemu je stolovala ova hrvatska dinastija. Sva događanja odvijat će se u skladu epidemiološkim mjerama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije