Vijesti / Društvo
Društvo
JEZIČNA ŠKRINJICA Vanjkuši i vanjkovci
List Međimurje

PIŠE: MARTINA KOVAČ RADMANIĆ

JEZIČNA ŠKRINJICA Vanjkuši i vanjkovci

Kao što mnogo međimurskih riječi ima dvostruka značenja, isto nam se događa i s vanjkušima

Bez obzira jedete li ih ili pak samo odmarate na njima, vanjkuši, vankuši ili vaunkuši, ovisno u kojem dijelu Međimurja se sretnete s ovim nazivom, pružit će vam određenu ugodu ili vam napuniti trbušćiće. Riječ vanjkuš nam je došla iz mađarskog jezika gdje glasi vánkos, a sličnost se vidi i s njemačkom riječi Wangenkissen (Wange - obraz, Kissen- jastuk). U svakom slučaju govorimo o jastucima bez obzira jesu li mađarski, njemački ili hrvatski.

Kao što mnogo međimurskih riječi ima dvostruka značenja, isto nam se događa i s vanjkušima. Diljem kajkavskog govornog područja, osobito u Međimurju, vanjkušeci ili vanjkovci poznate su delicije koje vrsne domačice spremaju na slano, ali i na slatko. U određenim mjestima kao što je Kotoriba, vanjkovci su jedno od najpopularnijih tradicionalnih jela te se mještani i članovi udruga svake godine okupe na festivalu vanjkovci. Vanjkovci sa sirom, jabukama, zeljem, makom...

Varijacija na temu je bezbroj, no osjećaj samo jedan. Kada ih jedete osjećate se kak na vanjkušu dok si počivate. Pitali smo domačice o tajnim starinskim receptima pa su nam rekle da nega tajne, tajna je v ljubavi prema vanjkovcima. Kako bismo vam približili što su vanjkovci, ili vanjkušeci recimo da se radi o vrsti gibanice koja se reže u obliku jastučića pa otud i naziv. Istražujući malo o vanjkušima, naišli smo na recepte iz starih bakinih škrinja gdje se korite različita tijesta, neki se peku, neki se kuhaju, no oblik vanjkuša je stalan. Zato žene melju v ruke i složite si fine vanjkovce, a poslje si bote počivalje na vanjkuši.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!