Vijesti / Društvo
Društvo
PREMIJER 'Bila je loša odluka djevojčicu vratiti u biološku obitelj. Tko se time bavio snosi odgovornost'
PIXSELL

PLENKOVIĆ O STRAŠNOM SLUČAJU

PREMIJER 'Bila je loša odluka djevojčicu vratiti u biološku obitelj. Tko se time bavio snosi odgovornost'

Odgovornost trebamo tražiti u nekome tko se bavio tim slučajem. Ne može ministar to znati, smatra premijer

Premijer Andrej Plenković dao je izjave novinarima nakon aktualnog sata u Saboru. – Bilo je ležerno do zadnja tri-četiri pitanja. Bilo je sve skupa korektno, idemo dalje na pripremu Vlade za sutra – kazao je Plenković.

Komentirao je i kritike da socijalna skrb mora imati posebno ministarstvo. – Kada je Milanović bio 2013. premijer, tada se jedan sličan slučaj dogodio u Slavonskom Brodu. A tada su imali izdvojeno ministarstvo. Mislite da se slučaj ne bi dogodio? Kad nemate nikakvih argumenata, onda neki ljudi izlaze s krajnje banalnim i bezveznim tezama – rekao je i dodao: – Naravno da Aladrović može to voditi, ima svoje službe, državne tajnike, centre za socijalnu skrb diljem Hrvatske...

– Povratak za malu Nikoll u biološku obitelj bila je loša odluka i za tu vrstu odluke netko tko ju je donio mora snositi odgovornost. Odgovornost trebamo tražiti u nekome tko se bavio tim slučajem. Ne može ministar to znati. Nikakve veze nema što on još ima u svom resoru. To je toliko banalna teza da je nevjerojatno. To je konkretan slučaj za koji treba potvrditi preciznu odgovornost. To nema veze s time koliki je resor. Što se promijenilo od slučaja na Pagu?

– Promijenilo se dosta. Išli smo da se ojača sustav socijalne skrbi. Ja sam osobno išao posjetiti djecu u bolnicu u Zadar koja su proživjela tu traumu. Srećom su se oni oporavili i bolje su. Mi smo radili i na tome da se ojača cijeli sustav socijalne skrbi i da socijalne radnike koji su bili u podređenom položaju podržimo, podigli smo im plaće, digli smo standarde fizičko-tehničke sigurnosti. Bio je slučaj ubojstva socijalnog radnika na radnom mjestu u Đakovu. Sada centri imaju zaštitu. Povećali smo izdvajanja, naknade, očekuje se da cijeli sustav funkcionira bolje i ide na korist djece. Nažalost, ima disfunkcionalnih obitelji, groznih roditelja, oni će u pravnom postupku odgovarati za to. Ja sam zgrožen i ne mogu opisati koliko mi je žao da se ovako nešto dogodilo – kazao je Plenković.

 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!