Vijesti / Društvo
Društvo
U ATRIJU STAROG GRADA Izložba mlade čakovečke umjetnice Eve Vukine
Muzej Međimurja Čakovec

OTVORENJE U PETAK

U ATRIJU STAROG GRADA Izložba mlade čakovečke umjetnice Eve Vukine

Izložba mlade čakovečke umjetnice Eve Vukine, u petak 9. 04. 2021. u 18 sati u atrij Starog grada u Čakovcu

O Izložbi:

Eva Vukina:  „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

Organizator: Galerija „Martin Borković“ Nacionalnog svetišta svetog Josipa Karlovac

Mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec

Vrijeme održavanja: 9. 04. – 9. 05. 2021.

Otvorenje: atrij Starog grada, petak 9. 04. 2021. u 18 h

Putujuća izložba sakralnog karaktera mlade čakovečke akademske slikarice Eve Vukine gostuje u njezinom rodnom gradu Čakovcu. Muzej Međimurja jedanaesta je od ukupno četrnaest galerija diljem Hrvatske u kojima se Eva ovom izložbom predstavlja. Izložba je krenula na svoj put u mjesecu svibnju 2020. u Križevcima, a završit će u listopadu 2021. u Karlovcu. Izložba broji četrdesetak slika hrvatskih svataca i blaženika u tri različite tehnike: akrilu, akvarelu i olovci. Organizator izložbe je Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, a kustos izložbe je likovni kritičar Stanko Špoljarić.

O izložbi iz predgovora:

„Eva Vukina, svojim talentom i zanosom preko stvarnosti portreta prepoznavala je širinu krošnji duhovnih veličina, dodire božanskog u njihovim svakodnevicama. Portret je kategorija vidljivog, ali za umjetnika ono važnije - stanje duše, slojevitost osobe koju je Eva slikarskom vještinom i misaonošću otkrivala. Bolje reći molitvom, jer je za nju umjetnost, pogotovo ona sakralnog ozračja, dijalog s veličajnošću transcendentalnog. Mislim da se ljepota duhovnog u sliku upisala i prije prvoga poteza. Dakako, hrvatski sveci za nju imaju posebno mjesto, i oni iz daleke povijesti, i oni s kojima smo bili gotovo suvremenici. Slikarski interpretirati izgled neke osobe zahtjevan je zadatak, s dodatnom teškoćom ako nije poznato kako su neki od njih izgledali. Eva Vukina ih je, uz osebujnu interpretaciju portretnog, uprisutnila i ulogom u Crkvi, atributima, pa i ambijentom u kojem su djelovali. Potka joj je realistična, no vrlo brzo slikarskom energijom prerasta do ekspresionističkih impulsa, sa sačuvanom zbiljom osobe prožetom svjetlom duhovnog.“ (Stanko Špoljarić)

Biografija:

Eva Vukina rođena je 20. travnja 1993. u Čakovcu. Nakon osnovne škole završila je Drugu gimnaziju u Varaždinu, opći smjer. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja bila je članica Likovnog udruženja Čakovec gdje je polazila satove crtanja i slikanja. Nakon gimnazije godine 2012. upisala je Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, smjer primijenjenih umjetnosti, odsjek slikarstvo. Godine 2016. upisala je diplomski studij s temom „Portret - transformacija fizičkog u duhovno“. Diplomirala je 6. rujna 2018. godine na diplomskom sveučilišnom studiju primijenjenih umjetnosti te stekla akademski naziv magistra primijenjenih umjetnosti.

Tijekom akademskog obrazovanja okušala se u području slikarstva, kiparstva, grafike i fotografije. Opredijelivši se za slikarstvo, radila je u gotovo svim slikarskim tehnikama, na različitim medijima poput drva, stakla, platna i kamena. U sklopu izbornih predmeta slikarstva oblikovala je portrete u mozaiku te dvodimenzionalne (vitraj, oslikavanje pigmentima) i trodimenzionalne (fuzije, objekti) radove u staklu.

Bavi se slikanjem sakralnih motiva i izradom personaliziranih ilustracija duhovne tematike. Tehnike koje definiraju umjetničin stil najčešće su pastel, ugljen, akvarel i ulje na platnu. Stvara i ilustracije i slike u digitalnom obliku za knjige i ostala grafička vizualna rješenja.

 
Najnovije

Reci što misliš!