Bolnice na rubu: Nemaju za režije, lijekove, ni zavoje!

Bolnice na rubu: Nemaju za režije, lijekove, ni zavoje!

Više nemamo dovoljno novca! Od 9,9 milijuna mjesečnog limita, čak 9,4 milijuna odlazi na plaće. Za ostale troškove, od lijekova do pokrivanja troškova za komunalije, od limita ostaje samo pola milijuna kuna – kaže Dragutin Kopasić, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec. Ionako teško financijsko stanje u bolnicama dodatno se zakompliciralo 1. siječnja ove godine kad se granski kolektivni ugovor počeo u potpunosti primjenjivati, piše Jutarnji list.

Izmjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti i novim kolektivnim ugovorom za zdravstvo, koji je potpisan u listopadu 2011., dežurstvo i pripravnost obračunavaju se kao prekovremeni rad. To za liječnike uglavnom znači veća primanja, a za bolnice potpuni financijski kolaps.

Od 1. siječnja, kad se kolektivni ugovor počeo primjenjivati u potpunosti, izdaci za plaće dramatično su porasli. Iako se osnovica plaće i koeficijenti nisu mijenjali, novi način obračuna dežurstava i pripravnosti doveo je bolnice na rub propasti.

Liječnik specijalist s 15 godina staža u prosincu je, na primjer, dobio 15.739 kuna, a u siječnju 18.155 kuna neto. Odradio je jednak broj dežurstava kao i u prosincu, ali je za to dobio čak 2500 kuna više.

– U prosincu sam bio kod ministra zdravlja kako bih upozorio da je nemoguće voditi bolnicu na ovakav način. Za svakog zaposlenika, a imamo ih 760, plaća je u prosjeku porasla oko sedam posto. Liječnici su, naravno, najviše profitirali – kaže Kopasić.

Kolektivni ugovor, kaže, ima cijeli niz nelogičnosti. Kao primjer navodi da svi zaposlenici Odjela pulmologije imaju 25 posto dodatka na plaću jer su u dodiru s tuberkulozom. – To je nelogično jer pacijenata koji boluju od TBC-a imamo najviše deset godišnje. Dodaci po ovakvom kolektivnom ugovoru kreiraju oko 60 posto plaće, a to je previše – smatra Kopasić.

U teškim financijskim situacijama našle su se i druge bolnice diljem Hrvatske.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije