Za obrazovanje više od pola proračuna

ČAKOVEC U samom vrhu po broju stipendista, utrostručili sredstva za bebe, u planu i nove mjere za pomoć mladim obiteljima

Grad Čakovec jedan je od onih koji važnost obrazovanja i te kako ozbiljno doživljavaju

Grad koji je u velikom izboru najboljih gradova portala Gradonačelnik.hr prošle godine odnio pobjedu u kategoriji kvalitete života, a 2018. bio najbolji u kategoriji demografije, obrazovanja i mladih, 2019. branio tu titulu te se redovito nalazio pri vrhu i u drugim kategorijama, ponovo je u samom vrhu po izdvajanju za stipendije i školarine.

Prema analizi koju su napravili na temelju podataka Ministarstva financija o proračunskom izdvajanju za školarine i stipendije u 2019. godini, uočili su kako je trećina gradova povećala proračunska izdvajanja za stipendije za preko 30 posto, njih 15 za više od 100 posto, a šest gradova i za preko 200 posto. Iz tih podataka lako je zaključiti kako se ulaganje u mlade odnosno njihovo obrazovanje popelo na listi prioriteta  mnogih jedinica lokalne samouprave.

Grad Čakovec jedan je od onih koji važnost obrazovanja i te kako ozbiljno doživljavaju te već godinama, kontinuirano, ulaže značajna sredstva u korist mladih i njihove budućnosti pa je, pokazuju naša istraživanja, u samom vrhu po izdvajanju za stipendije i školarine te broju stipendista.

I ove godine, tako, stipendiraju oko 300 studenata i učenika, od čega je 131 novi stipendist. Čakovečki studenti koji studiraju u svom gradu dobivaju po 400 kuna mjesečno, a on koji studiraju u ostalim hrvatskim gradovima ili inozemstvu po 900 kuna, dok petero učenika deficitarnih zanimanja dobiva po 600 kuna mjesečno.

Prošle godine uvedene su i nove demografske mjere pa je naknada za drugo dijete u obitelji povećana sa dotadašnjih 1.000 na 5.000 kuna. Ove su godine, tako, za naknade za bebe osigurali 860 tisuća kuna, gotovo trostruko više nego u 2017. kada je za tu svrhu izdvojeno 295 tisuća. Prošle godine roditeljima novorođenih beba kroz naknade je isplaćeno 573.875 kuna.

– Ovakvim povećanjem želimo potaknuti mlade obitelji da se odluče na drugo dijete (trenutno je broj djece u hrvatskim obiteljima 1, 28 po obitelji). To smo prije dvije godine, kad smo donosili Odluku o demografskim mjerama, detektirali kao problem. Svjesni smo da se obitelji na drugo dijete ne odlučuju uglavnom iz financijskih razloga (nestalnost posla, manja primanja, neadekvatni stambeni uvjeti), te želimo da povećana naknada bude jezičac na vagi koji će ići u korist odluke za drugo dijete. Nakon dvije-tri godine proanalizirat ćemo učinke ove mjere te po potrebi povećati iznos – kaže gradonačelnik Stjepan Kovač.

Obitelji s više djece imaju pravo i na popuste u dječjim vrtićima i školama (produženi boravak) dok su za četvrto i svako slijedeće dijete vrtić i produženi boravak besplatni. Sve ove aktivnosti rezultiraju mjerljivim neposrednim i posrednim pokazateljima pa je tako Čakovec danas grad koji ima najveći postotak obuhvaćenosti djece (80%) predškolskim obrazovanjem u odnosu na broj rođene djece u zemlji, a imaju, opet napominjemo, i najveći broj studenata s obzirom na broj stanovnika. U tom kontekstu spomenimo i kako su u posljednje dvije godine izgrađene  nove jaslice, dograđena dva vrtića te izgrađena dva nova privatna vrtića, a nekoliko javnih je obnovljeno.

– U ovom smo mandatu (9. mjesec 2019. godine) donijeli posebnu Odluku o demografskim mjerama. Osim promjene u naknadama za novorođenu djecu, olakšali smo ili smanjili plaćanja predškolskih programa (jaslice i vrtić) te produženog boravka u školama za višečlane obitelji. Nakon što na kraju ove ili sljedeće proračunske godine evaluiramo učinak tih mjera, uvest ćemo i dodatne. Razmišljamo u smjeru subvencioniranja kamata za stambene kredite za mlade obitelji, kao i gradnju stanova za dugoročni najam za višečlane obitelji.

Također, od iduće godine namjeravamo uvesti potpore i za obitelji s jednim roditeljem/skrbnikom. Mjere nam načelno idu u smjeru olakšavanja roditeljima u podizanju i odgoju djece, kako bi mogle normalno razvijati poslovne karijere, a ne u “financijskom nagrađivanju” rađanja većeg broja djece. Inače, Čakovec godinama stagnira po broju novorođene djece (300-njak godišnje), no zahvaljujući doseljavanju imamo pozitivne pokazatelje. Cilj nam je  potaknuti sugrađane da se odluče na 2., a kasnije i 3. dijete – kaže Kovač.

Svoju fokusiranost na mlade Grad Čakovec potvrđuje i brojnim drugim mjerama kojima im nastoji olakšati odgojno-obrazovni proces, koji je nerijetko vrlo financijski zahtijevan brojnim obiteljima pa je tako krajem prošle godine osigurao sredstva za projekt Prehrana u osnovnim školama za što je odobreno oko 710 tisuća kuna. Tim potezom sedamsto osnovnoškolaca iz I. i III. osnovne škole Čakovec, OŠ Ivanovec, OŠ Kuršanec te Centra za odgoj i obrazovanje čije su obitelji slabijeg imovinskog stanja dobilo je besplatan obrok u školi dok je za djecu iz II. osnovne škole Čakovec besplatna prehrana osigurana iz drugih izvora.

U velikom izboru za Najbolji grad, Čakovec je već više godina igrač na kojeg se u mnogim kategorijama mora ozbiljno računati, a pobjedu je u 2020. odnio u kategoriji svih kategorija odnosno kvaliteti života gdje ga je, bez ikakve sumnje, smjestila i predana posvećenost upravo obrazovanju, socijalnoj politici i mladima za čije potrebe ukupno izdvaja 50,57 % proračuna. Našao se među pet najboljih gradova i po efikasnosti gradske uprave, a po zaposlenosti su drugi grad u državi (radi 53 posto ukupnog stanovništva). Čakovec se može pohvaliti i najvećim udjelom studenata među mladima te pozitivnim vitalnim indeksom odnosno većim brojem rođenih od umrlih.

Već godinama se obrazovanje i njegova kvaliteta postavljaju kao prioritet čakovačke gradske uprave što se, između ostalog, manifestira i uvođenjem brojnih novih programa u obrazovni sustav što rezultira i prepoznavanjem Čakovca kao sredine kojoj je opći standard njegovih vrtića i škola na prvom mjestu. U proračunu za 2020. godinu za obrazovanje je, bez plaća zaposlenih u školama, bilo predviđeno preko 60 milijuna kuna.

Grad Čakovec je već 2015. godine svojim osnovnoškolcima počeo kupovati obvezne udžbenike, a kako je taj projekt država preuzela na sebe od prošle školske godine svakom čakovečkom osnovnoškolcu plaćene su radne bilježnice, geografski atlas te pribor za tehnički odgoj. Grad je svakom učeniku osigurao i komplet bilježnica, a zbog situacije s COVID-19 virusom, i dvije platnene, perive maske za lice. Već niz godina u čakovečkim školama organiziran je produženi boravak, Grad u potpunosti financira prijevoz svih osnovnoškolaca, a besplatnu školsku prehranu dostupnu svoj djeci slabijeg imovinskog statusa već smo spomenuli.

Inače, Čakovec je i među gradovima koji se može pohvaliti i vlastitim odmaralištem za djecu smještenim u naselju Dramalj nedaleko Crikvenice. Odmaralištem upravlja gradsko poduzeće “Stanorad”, a tijekom ljetnih mjeseci u njemu organizirano ljetuju djeca iz dječjih vrtića. U organizaciji Društva Naša djeca Čakovec već više od 20 godina provodi se  projekt “I ja bih na more” zahvaljujući kojem u gradskom odmaralištu ljetuju i djeca iz materijalno depriviranih obitelji. Projekt u najvećoj mjeri sufinancira Grad, a ostatak sredstava osiguravaju sponzori i donatori zbog čega svake godine 30-tak mališana odlazi na more.

Ne čudi stoga što je Čakovec, a na što ukazuju  brojni pokazatelji i nezavisne analize, uistinu grad po mjeri svojih stanovnika te sredina u kojoj se istovremeno može ugodno živjeti, graditi poslovna karijera, sigurno podizati obitelj i kvalitetno obrazovati djeca, čime se osobito ponose u čakovečkoj gradskoj upravi, piše Gradonačelnik.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije