Vijesti / Društvo
Društvo
MLADA MEĐIMURKA Lea Šprajc je zaljubljenica u tradicijsku kulturu, kajkavski dijalekt, glazbu...
M.H.

uživa u onome što radi

MLADA MEĐIMURKA Lea Šprajc je zaljubljenica u tradicijsku kulturu, kajkavski dijalekt, glazbu...

Apsolventica etnologije i kroatistike koja već godinama prenosi svoju ljubav prema kulturnoj baštini

Lea Šprajc mlada je djevojka kakva se ne susreće često. Dvadesetpetogodišnja apsolventica etnologije i kulturne antropologije te kroatistike iz Međimurja i zaljubljenica u tradicijsku kulturu, kajkavski dijalekt, glazbu, prirodu i trčanje iza sebe već ima impresivne glazbene nastupe, objavljen strip, pokrenutu stranicu naziva Ve na kojoj dijeli zanimljivosti iz područja kajkavske kulture, a sve je to tek početak, piše  zadovoljna.dnevnik.hr.

Otkada pamti, Lea je pokazivala zanimanje za glazbu, a sve je drugo došlo sasvim spontano i postupno.

U osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi svirala sam klavir i klasičnu glazbu, učila glazbenu teoriju. Interes za tradicijsko javio se početkom srednje škole. Jednostavno sam se lijepo i dobro osjećala pjevajući tradicijske pjesme. Shvatila sam da svakoj od njih mogu dati neki osobni pečat.

Osim toga, tradicijskoj me glazbi privukla i njezina starina, arhaika, simbolika. Počela sam s tradicijskom glazbom, a tada upisala i studij etnologije i kulturne antropologije, želeći znanje o tradiciji, a time i tradicijskoj glazbi na taj način produbiti, usustaviti, kompletirati. Kroatistika mi se činila kao dobra kombinacija uz etnologiju, što se pokazalo točnim, posebice kad je riječ o područjima kao što su usmena književnost, pučka književnost i dijalektologija, započinje Lea svoju priču.

I tako je započela njezina pomalo neuobičajena studentska priča. Svoje studentske obveze Lea je redovito morala kombinirati s glazbenim nastupima. Surađivala je s velikim imenima kao što su Lidija Bajuk, Enes Kišević i brojni drugi. Od svih njih Lea je mnogo naučila.

- Neizmjerno sam zahvalna i Lidiji i Enesu na brojnim prilikama koje su mi omogućili. Oboje su veoma ugodne, jednostavne, skromne, iznimno radišne osobe, zaljubljene u ono što rade. Upravo sam to i naučila od njih – da se do rezultata dolazi uz puno rada i ljubavi prema tome što radiš. Motivacija bi uvijek trebala dolaziti iznutra, dakle ljubav, posvećenost, strast, zaljubljenost, a ne novac, titule, slava i slično, govori Lea.

Priznaje da unatoč odrađenim brojnim nastupima diljem Hrvatske još uvijek osjeća tremu.

- Trema uvijek postoji, bez obzira na to koliko iskustvo s nastupanjem imala. S time će se, mislim, složiti i drugi glazbenici, umjetnici, ljudi koji se izlažu javnosti na slične načine. Međutim, ako te ne koči i ne blokira, trema je svakako pozitivna jer pokazuje da ti je stalo do toga što radiš. Često znam reći samoj sebi nešto u smislu 'Možeš ti to, samo hrabro, pokaži što znaš, uživaj u trenutku'. Što sam sigurnija u ono što radim, trema je manja. Kvalitetna priprema svakako pridonosi smanjenju treme, napominje.

No glazba nije jedino u čemu Lea uživa. S kolegicom i prijateljicom Janjom Kovač, etnologinjom koja radi kao kustosica Etnografskih zbirki u Muzeju Međimurja Čakovec, pokrenula je Facebook stranicu naziva Ve (ve – sada). Ideja je bila pokrenuti stranicu na kojoj će moći pisati o temama koje ih zanimaju, inspiriraju, motiviraju, stvoriti neki prostor koji će okupiti istomišljenike, zaljubljenike u tradicijsku kulturu, književnost, usmenu književnost, mitologiju.

Cijeli intervju pročitajte na zadovoljna.dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!