NA MIROGOJU

FOTO Unatoč mjerama, ispratio ga veliki broj građana: Pokopan je Milan Bandić

Unatoč tome što je epidemiološkim mjerama dozvoljeno do 25 ljudi na sprovodu, na ispraćaju Milana Bandića okupilo se nekoliko tisuća ljudi

Milana Bandića je velik broj okupljenih dužnosnika i građana ispratio uz njegove najdraže pjesme: ‘Oči u oči’, ‘Na omiškoj stini’ i ‘Pod brajde’ u izvedbi klape Hrvatske ratne mornarice ‘Sveti Juraj’.

Na Mirogoju se okupio velik broj građana. Stigao je i velik broj osoba iz javnog i političkog života, među njima i predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković. Još su ranije stigle Bandićeva supruga i kći, kao i niz njegovih suradnika.

Pred mrtvačnicom na Mirogoju izložen je lijes s Bandićevim tijelom. Broj građana koji su se okupili je daleko veći od 25 koliko je dozvoljeno epidemiološkim mjerama. Riječ je o nekoliko tisuća ljudi. Popuštanje tih mjera komentirano je i na pressici Stožera Civilne zaštite.

Cijelim putem od mjesta ispraćaja do grobnice poslagani su vijenci, iako su iz Grada molili da se novac umjesto za vijence uplati u humanitarne svrhe. Sprovod je počeo izvedbom pjesme “Oči u oči” Ivana Puljića u izvedbi klape Sveti Juraj. Riječ je uzeo Ljubo Jurčić koji je govorio o djetinjstvu Milana Bandića, njegovom djetinjstvu i životu.

“Naše druženje je počelo u Hercegovini od nogometnih nestašluka. Pa do prije par dana kad je Milan trebao napraviti ručak.”

“Uvijek je tražio način da pomogne Hercegovini i ljudima koji tamo žive. Uvijek je pitao za svoje prijatelje iz djetinjstva. U Milanu je do zadnjeg dana života živio onaj razigrani dječak Cvrco iz krševite Hercegovine. Milan je za Zagreb napravio sve i nitko više neće toliko učiniti kasnije. Naša Hercegovina odakle smo potekli treba biti ponosna na sve što smo učinili. Hvala ti za sve što si učinio za Zagreb i Hrvatsku i počivao u miru”, kazao je Jurčić između ostalog.

>> Ispratio ga veliki broj građana: Pokopan je Milan Bandić

Nakon Jurčića o Bandiću kao vizionaru govori njegova zamjenica i privremena gradonačelnica Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

“Opraštamo se od najvećeg i najdugovječnijeg gradonačelnika. Grad je napravio europskom metropolom. On je toliko napravio za grad, postao je dijelom njegovog identiteta, koji je sanjao velike snove o njegovoj budućnosti”, rekla je zamjenica gradonačelnika. “Bio je jedinstven, neponovljiv. Živio je svoj grad, izgorio je na njegovim ulicama. Ovakvi velikani su rijetki, budimo zahvalni na njegovom djelu i životu”, rekla je. “Živio je svoj grad i izgorio na njegovim ulicama.”

Nakon vršiteljice dužnosti gradonačelnika mons. Zlatko Koren je započeo vjerski obred. Povorka je nakon mise ispratila lijes s tijelom Milana Bandića do grobnice gdje je spušten u posljednje počivalište. Klapa Sveti Juraj je izvela pjesmu “Ispod brajde”.

Svećenik je održao molitvu i kratak govor. Misa zadušnica održat će se u 15 sati u Crkvi majke Lurdske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije