UZ RAZNE AKTIVNOSTI

FOTO Uključilo se 12 škola: Udruga Biovrt završava projekt ‘Zajedno gradimo održivu budućnost’

Educirali su učenike 12 osnovnih škola o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti i održivom razvoju

Udruga Biovrt nastavlja educirati i inspirirati o životu u skladu s prirodom. Upravo završavamo projekt “Zajedno gradimo održivu budućnost” koji traje od 1.3.2019. – 28.2.2021. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Gornji Mihaljevec.

Projekt financijski podržava Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, te Grad Čakovec, Međimurska županija i udruga Biovrt.

>> Udruga Biovrt završava projekt “Zajedno gradimo održivu budućnost”

– U projekt smo uz 2 partnerske škole uključili i 10 suradničkih škola: OŠ Prelog, II OŠ Čakovec, OŠ Nedelišće – PŠ Dunjkovec, OŠ Selnica – PŠ Zebanec, OŠ Štrigova – PŠ Železna Gora, OŠ Orehovica, OŠ Jože Horvata Kotoriba, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Sv. Martin na Muri i OŠ Vratišinec.

U sklopu projekta proveli smo efikasne aktivnosti jačanja kapaciteta za deset OŠ, motivirali ih za provedbu edukativnih programa, educirali učenike 12 osnovnih škola o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti i održivom razvoju kroz različite aktivnosti

Kroz volonterske akcije, dopunili smo edukativne sadržaje u okolišu partnerskih škola – posadili smo neobične voćne vrste, postavili kućice, pojilice i hranilice za ptice, koš za smeće, spremnike za reciklažu i klupice. U 10 suradničkih škola smo kroz 20 volonterskih akcija s učenicima, školskim osobljem i obiteljima učenika postavili 10 hotela za kukce, posadili 10 začinsko-ljekovito-cvjetnih te bobičastih gredica i dodatno opremili partnerske škole za provođenje edukativnih aktivnosti.

Educirali smo učenike 12 osnovnih škola o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti i održivom razvoju kroz različite aktivnosti. U PŠ Novo Selo Rok tijekom dvije godine provodili smo stalni edukativni program i educirali učenike kroz više od 40 edukacija u školskom vrtu. U svim školama uključenim u projekt, uz gledanje edukativnih videa projekta,  učenici su učili i o važnosti ptica u biosustavu i na koji način im svi mi možemo pomoći u opstanku. A da bi dodatno potaknuli sve učenike na aktivni doprinos očuvanju bioraznolikosti, udruga Biovrt je svima poklonila i po paketić sjemenja uresnice (Cosmos bipinnatus). Učenici su dobili zadatak posijati ovo cvijeće iduće proljeće, kako bi cvjetne gredice pomogle u opstanku pčelama i ostalim korisnim kukcima.

Veliki dio aktivnosti uspjeli smo odraditi u školama na licu mjesta, a dio smo radi epidemioloških mjera odradili on-line. Tako smo za sve sudionike snimili video posjete partnerskim školama i imanju Biovrta, a učenici su posjetili i novootvoreni centar “Med dvemi vodami” ustanove Međimurska priroda kroz video materijale.

Kao edukativne alate koji će trajati generacijama, kreirali smo 4 edukativna videa, edukativni plakat i završni video projekta te isti proslijedili svim osnovnim školama u RH. Ne edukativnom plakatu  “12 načina kako postati mali čuvar prirode”  predstavili smo načine na koje svi vrlo jednostavno možemo čuvati prirodu i svijet oko sebe. U izradi plakata sudjelovali su učenici osnovnih škola iz Međimurja, čije smo crteže uključili u plakat.

Školama smo proslijedili i naše edukativne videe koje smo napravili za osnovne škole za besplatno korištenje u sklopu edukativnih aktivnosti. Pozivamo i vas da ih pogledate.

Edukativni videi koji su dostupni su:

Što je to bioraznolikost? 
Kako napraviti hotel za korisne kukce? 
Otpad ne mora postati smeće – smanjimo smeće zajedno
Pesticidima nije mjesto u vrtu

Sve naše edukativne video materijale možete pogledati na Youtube kanalu udruge Biovrt.

 Na samom kraju projekta, za sve sudionike projekta tiskali smo i edukativnu brošuru “Očuvajmo biorazzznolikost”, a u kojoj ih educiramo o važnosti bioraznolikosti za zdravi planet, ali i za nas. Svim učenicma uključenim u projekt uz brošuru spakirali smo dodatno poklon sjeme cvijeća za očuvanje bioraznolikosti kojima smo ih iznenadili za kraj projekta.

Za kraj projekta, održali smo završnu konferenciju projekta 24.02.2021. u novootvorenom društvenom domu u Novom Selu Rok, gdje smo premijerno prikazali završni video projekta. Sve što smo radili tijekom 2 godina trajanja projekta, možete pogledati klikom ovdje.

Izgradimo održivu budućnost svi zajedno, naša djeca to trebaju i zaslužuju, i tako svi zajedno možemo biti dio pozitivnih promjena i bolje budućnosti za sve! Hvala svima od srca na sudjelovanju i na uloženom trudu, ponosni smo što ostavljamo trajne vrijednosti u školama i znanje učenicima i roditeljima kako bismo svi skupa mogli graditi održivu budućnost! – poručila je Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge i voditeljica projekta
 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije