Bilo je to prije četvrt stoljeća

TRAGOM ‘POŽUTJELIH’ FOTOGRAFIJA S proslave velike obljetnice: Donji Vidovec prije 25 godina

Fotografije su snimljene sredinom lipnja 1996. godine u Donjem Vidovcu kada je ovo donjomeđimursko naselje slavilo 770. obljetnicu svog prvog spominjanja

U vrijeme nastanka ove fotografije radili smo klasičnim ‘fotićima’, a fotografije su ostale na foto-papiru. I danas su mnoge sačuvane u nekim zabačenim kutijama… Naišli smo na dvije povijesno vrijedne.

Snimljene su sredinom lipnja 1996. godine u Donjem Vidovcu kada je ovo donjomeđimursko naselje slavilo 770. obljetnicu svog prvog spominjanja. Bila je to proslava koja je na državnoj razini poprimila veliku važnost tako da joj je pokrovitelj bio ondašnji predsjednik RH dr. Franjo Tuđman. Kako on osobno nije mogao nazočiti proslavi, prigodnu plaketu u njegovo ime je predao njegov izaslanik i glumac Zlatko Vitez, na funkciji ministra kulture u ondašnjoj Vladi.

Učinio je to na velebnoj svečanosti uz birane riječi u kojima je istaknuo zahvalnost i poštovanje Donjovidovčanima što čuvaju sjećanja na prošlost svojih predaka. Na primljenom znamenju zahvalio mu je ondašnji načelnik Općine Donji Vidovec, a današnji dožupan Međimurske županije, Josip Grivec. Pitajući potonjeg čega se sjeća s te obljetnice, rekao je…

– Svakog detalja, jer se takvi trenuci ne zaboravljaju. Donjovidovčani su tada pa i kasnije pokazali kako se voli svoj dom i svoja rodna gruda – kaže danas Grivec.

Bila je to svečanost kojoj je nazočilo nekoliko stotina ljudi. U ime Međimurske županije ovdje je bio njen prvi župan Marijan Ramušćak koji je nazočio svetoj misi koja je bila sastavnica svečanosti, a uz njega su čelnici Općine Donji Vidovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije