Vijesti / Društvo
Društvo
VIDEO I FOTO 'Trsek moj, zbudi se, dosti si spal!': Vincekovo u Vinariji Cmrečnjak
Terca Art

vincekovo v međimurskim bregima

VIDEO I FOTO 'Trsek moj, zbudi se, dosti si spal!': Vincekovo u Vinariji Cmrečnjak

Ubrzo će trsom poteći sokovi, ukrasit će se raskošnom zelenom haljinom na kojoj će, kad zato dođe vrijeme, zasjati najljepši i najslađi grozdovi

Da su ovo, nazovimo to tako, „normalna“ vremena, mnoštvo bi šetača, veseljaka i ljubitelja međimurskih vina ovaj i prošli vikend provelo na tzv. Vincekovom pohodu obilazeći predivne krajolike našeg kraja po još neistraženim putevima obilježavajući službeni početak vegetativnog ciklusa vinove loze odnosno novu vinogradarsku godinu.

Vincekovo u Vinariji Cmrečnjak Fotogalerija

Međutim, od „normalnog“ trenutno ne postoji ni „n“ što nije spriječilo vrijedne vlasnike Vinarije Cmrečnjak da obilježe dan sv. Vinka, naravno, uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Rajko i Marko Cmrečnjak odrezali su tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor na toplo da bi se nagađalo, kad grančice propupaju, kakva će biti godina. Koliko ima propupalih grančica, toliko će biti vina – kažu vinogradari. Također, na Vincekovo je običaj trs nagraditi odnosno zaliti s najboljim vinom te ga ukrasiti sa slasnim kobasicama i špekom kako bi mu na neki način vratili sve što nam je prošle jeseni dao.

Pjesma „Trsek moj zbudi se“ čula se s instrumenata štrigovskih tamburaša dok su Rajko i Marko Cmrečnjak u prigodnoj ceremoniji započeli s radovima u novoj vinogradarskoj godini za koju se svi nadamo da će biti zdravija i bolja. Nakon obreda za kooperante Vinarije održano je predavanje o posebnosti zaštite vinograda u prošloj vinogradarskoj godini te populaciji američkog cvrčka i raširenosti zlatne žutice u međimurskom vinogorju predavača magistra znanosti i diplomiranog inženjera agronomije te pročelnika Poljoprivredne savjetodavne službe u podružnici Međimurske županije Milorada Šubića

Ubrzo će trsom poteći sokovi, ukrasit će se raskošnom zelenom haljinom na kojoj će, kad zato dođe vrijeme, zasjati najljepši i najslađi grozdovi. Neka sveti Vinko razmakne oblake, primakne sunce, spriječi mrazove i tuču da bi svaki vinogradar, pa i onaj koji ima tek malu brajdicu, mogao na jesen uživati u plodovima svoga rada.

picture
 

 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!