Vijesti / Društvo
Društvo
ZAUVIJEK ĆEMO GA PAMTITI Tuga u županiji: Preminuo legendarni Đura 'z Međimurja
Korina Ban

SVIMA PODIZAO RASPOLOŽENJE

ZAUVIJEK ĆEMO GA PAMTITI Tuga u županiji: Preminuo legendarni Đura 'z Međimurja

Lik Đure ´z Međimurja stvorio je kao duhovitu interpretaciju realnih životnih situacija, posebice vezanih uz razdvojeni život građevinaca i njihovih obitelji

U72. godini života preminuo je Ivan Bene, poznatiji kao Đura ´z Međimurja, humorist koji je svojim dugogodišnjim djelovanjem pridonio razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma Međimurja. Ivan Bene rođen je 12. prosinca 1949. godine u Čakovcu.

Lik Đure ´z Međimurja stvorio je kao duhovitu interpretaciju realnih životnih situacija, posebice vezanih uz razdvojeni život građevinaca i njihovih obitelji. Nastupati je počeo djelujući kroz Radničko kulturno društvo Građevinar Građevinskog kombinata „Međimurje“ u kojem je radio dugi niz godina. U svojim je humoreskama prenosio svakodnevne anegdote olakšavajući radnicima dugotrajan boravak na terenu, da bi ubrzo postao gostom brojnih drugih pozornica i javnih programa.

– U javnosti je vrlo brzo postao omiljen zahvaljujući svom vedrom duhu, životnosti i neopterećenoj duhovitosti na kajkavštini. Prepoznat je postao i diljem Hrvatske te međimurske dijaspore, a Međimurci su vrlo dobro znali tko je Đura ´z Međimurja – onaj koji unosi dobro raspoloženje u obiteljske domove i društvene prostore. Rado se odazivao i na brojna humanitarna događanja i akcije te je bio redoviti sudionik humanitarnih akcija Međimurske zaklade solidarnosti Katruža – kažu u Međimurskoj županiji.

Za dugogodišnji plodonosan rad i doprinos razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma, nebrojene nastupe kojima je unosio dobro raspoloženje u međimurske domove i na društvena događanja, župan Međimurske županije Matija Posavec mu je 2018. godine na svečanoj sjednici Skupštine dodijelio jedno od najviših županijskih priznanja, Povelju Međimurske županije. Posljednji ispraćaj bit će u krugu obitelji. – Hvala mu za svaki izmamljeni osmijeh na licima naših sugrađana. Hvala mu za brojne humanitarne nastupe, osobito za našu Katružu. Međimurje će ga zauvijek pamtiti – rekao je župan Posavec.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!