početak radova u vinogradu

USUSRET VINCEKOVU I ove godine zaživjet će stari dobri običaj, no uz pridržavanje epidemioloških mjera

- Tamo je uvijek veselo, raspjevano... dobro založeno i zalijevano. Tako će biti i ove 2021. godine, normalno drugačije jer će na ceremoniji biti prisutne i primijenjene sve epidemiološke mjere

Prilično mali broj ljudi zna, a s obzirom na njegove godine i iskustvo, da je Ivica Jurgec, bivši glavni urednik tjednika “Međimurje”, vrsni poznavatelj međimurskih vina i međimurskog vinorodnog područja. Nije badava član posebne međimurske udruge “Vinoljub”. Uoči sutrašnjeg Vincekovog perom podsjeća na početak radova u vinogradu. Ivica će tako povodom toga reći:

– Svaki pravi vinogradar u Međimurju na dan sv. Vinka, 22. siječnja, u svoju klet poziva rodbinu i prijatelje, kako bi označili početak radova u goricama. Tada se po brajdama objese kobasice u što većim količinama, kako bi grozdovi u jesen bili što veći, a trsje se zalijeva najboljim vinom, kako bi i iduće bilo takvo.

Odrežu se i prve rozgve s čokota i tako označi početak konkretnih poslova, jer bi, po starim regulama, obrezivanje trebalo završiti do Jožefova, 19. ožujka. Pritom se moli Boga da blagoslovi sve one koji će obrađivati zemlju i raditi u vinogradu – kaže Ivica i ističe vinoljuba Marijana Sereca iz Nedelišća i njegovu suprugu Šteficu. Oni imaju svoj vinograd u Rimščaku (kod Štrigove).

– Tamo je uvijek veselo, raspjevano… dobro založeno i zalijevano. Marijan obavezno potpali vatru da se ispeku kobasice i špek, a i ako je hladno. Ceremoniju uglavnom vodi stari Vincek, Slavko Faltak – kaže podastrvši nam fotografiju od prije dvije godine. Posebno naglašava da će tako biti i ove 2021. godine, normalno drugačije jer će na ceremoniji biti prisutne i primijenjene sve epidemiološke mjere.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije