Nužno je strpljenje

AGLOMERACIJA DONJA DUBRAVA Radovi teku po planu i zamišljenom dinamikom

Jedan je to od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji

Nakon što su kolovozu 2019. godine, a nakon dugog iščekivanja, potpisani ugovori za kapitalni projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava, radovi na njenoj izgradnji počeli su prije 11 mjeseci i oni su u punom zamahu. 

Projekt se provodi kroz realizaciju šest komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Na sustav javne odvodnje i pročišćavanja moći će se priključiti oko 3.600 domaćinstava. Glede toga se sveukupno predviđa izgradnja oko 65 kilometara gravitacijskih cjevovoda, više od 16 kilometara tlačnih cjevovoda, 34 precrpne stanice i kišno retencijski bazen volumena 400 metara kubnih. Izgradit će se i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, kapaciteta 13.000 ES s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. 

Radove na aglomeraciji Donja Dubrava izvodi Tegra d.o.o. iz Čakovca u zajednici ponuditelja s mađarskim Szabadisc co.ltd.

U naseljima Sveta Marija i Donji Vidovec radovi se odvijaju uz glavne mjesne prometnice. Konkretno u Svetoj Mariji uz državnu cestu D-20, a u Donjem Vidovcu uzduž županijske ceste 2040 Donji Vidovec-Kotoriba.
Gradnja zahtjeva i nužnu svjetlosnu regulaciju prometa što, kako to obično biva, neke od nestrpljivih sudionika prometa dovodi do revolta i eventualno traženje nepotrebnih krivaca te prozivaju medije kako bi oni uprli prst u takve subjekte. U sijaset slučajeva prošli smo prometnicama – radilištima i držimo da je ljutnja sudionika u prometu bespredmetna, kao i pitanja kada će tome jednom doći kraj.

Žitelji ovog područja sve jako dobro znaju, upoznati su sa svakim detaljem, no kako bi udovoljili nekim učestalim upitima za pojašnjenje smo se obratili nositeljima radova, Međimurskim vodama d.o. o. Čakovec. O tome nam je Dario Ban, dipl. ing., tehnički direktor tvrtke, rekao:

– Radovi na izgradnji sustava odvodnje aglomeracije Donja Dubrava su u punom tijeku. Odvijaju se u svim naseljima na području aglomeracije, sukladno potpisanom Sporazumu. Što se tiče konkretno naselja Sveta Marija i Donji Vidovec, odnosno izvođenja radova u pojasu državne ceste D 20, u naselju Sveta Marija i Donji Vidovec, te županijske ceste u naselju Donji Vidovec, radovi se izvode sukladno projektnoj dokumentaciji i pripadnim dozvolama za gradnju, te prema suglasnostima i odobrenjima za gradnju od nadležnih institucija (Hrvatske ceste i Županijska uprava za ceste Međimurske županije).

Obzirom na planiranu dinamiku izvođenja radova, u pojasu državne i županijske ceste, te sukladno vrlo specifičnim zahtjevima samih gradilišta uz navedene ceste i u samim cestama, predvidivo je da većina planiranih radova bude gotova do kraja 2021. godine. Već u pripremi realizacije izgradnje sustava odvodnje aglomeracije Donja Dubrava lokalno stanovništvo je bilo višekratno informirano o obimu i složenosti samih zahvata izgradnje, te o planiranom trajanju izgradnje, uz napomenu da će tijekom cjelokupno planiranog perioda gradnje na području odvijanja radova biti prisutan posebni režim odvijanja prometa.

To je posebno napominjano s obzirom na to da se na taj način željelo stanovništvu ukazati na potrebu osiguranja sigurnosti na samim gradilištima, te sigurnosti tijekom odvijanja prometa, u režimu izvođenja radova na izgradnji predmetnih sustava odvodnje. Naravno da je bilo za očekivati da će zbog takvog režima izvođenja radova dolaziti do povremenih zastoja i/ili usporenja prometa, privremenog rušenja postojećih prometnica, pojave prašine, blata i slično – kazao je naš sugovornik i poručio:

– Stoga još jedanput molimo lokalno stanovništvo za strpljenje i pozivamo sve na suradnju kod odvijanja predmetnih radova, a sve kako bi svi planirani radovi bili izvedeni kvalitetno i na vrijeme, na zadovoljstvo krajnjih korisnika, stanovnika na predmetnom području.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije