Fašnik i Valentinovo obilježeni i u dječjem vrtiću Vrapčić u Šenkovcu

Fašnik i Valentinovo obilježeni i u dječjem vrtiću Vrapčić u Šenkovcu

Brojnim aktivnostima u svojim skupinama , na zajedničkim druženjima i Etno igraonici, djeca Dječjeg vrtića “Vrapčić” Šenkovec, obilježila su Fašnik i Dan zaljubljenih.

Veselo fašničko raspoloženje počelo je, tjedan dana ranije, kroz pjesmice, stihove, likovno izražavanje, ples, a djeca su dolazila u vrtić maskirana i obučena u fašničke kostime. U Etno igraonici upoznali su se i sa tradicionalnim obilježavanjem Fašnika, međimurskim običajima i maskama.

Obučeni u “naphance” i sa “laframa” na glavi plesali su poskočnicu “Tu za repu, tu za len”, slušali o tome kako su nekad djeca obilazila selo i plašila, tjerala zimu i najavljivala novi godišnji ciklus. Pokušali su i sami napraviti ili naslikati masku “Lafru”.

U subotu 10. veljače 2013. godine, naši su predškolci nastupili u Čakovcu na Dječjem Fašniku. Maskirani u slova abecede , zajedno sa ostalom djecom dječjih vrtića, prošli su u povorci glavnom čakovečkom ulicom i nastupili na fašničkoj pozornici na trgu.

Na sam Fašnik, u utorak, sva djeca u vrtiću bila su maskirana. Nakon veselog plesa, djeca svih skupina počastila su se krafnama i čajem te spremila maske za slijedeću godinu.

Na Dan Svetog Valentina, u četvrtak 14. veljače 2013. godine, djeca vrtića “Vrapčić” proslavila su Valentinovo tražeći kolačiće, koje su im “ftičeki “ostavili svuda u vrtiću. Djeca su upoznata sa nekadašnjom tradicijom “črlenih čižmica”, kada su djeca bosa po snijegu tražila kolačiće.

Danas djeca ne traže kolačiće bosa, ali veselje zbog nađenih kolačića i čašćenje njima isto je danas kao što je bilo i nekad . Za kraj proslave curice su dečke pozvale na ples, prilikom čega su djeca izmijenila crvena srca, koja su posebno za taj dan pripremila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije