Vijesti / Društvo
Društvo
ZA STRADALE U POTRESU Bivši Središćanac Branko Zadravec glavni animator humanosti
Privatna arhiva

HUMANA GESTA SA SLOVENSKOG SJEVERA

ZA STRADALE U POTRESU Bivši Središćanac Branko Zadravec glavni animator humanosti

- Kada je prirodna katastrofa ranila moju matičnu domovinu znao sam da se kao domoljub i čovjek humanih vrednota moram uključiti u vidanje njenih rana- rekao nam je Branko Zadravec, čovjek kojeg su životni putovi odnijeli prilično daleko od svoje Matice

Zasnovao je obitelj u Sloveniji u Općini Spodnja Kungota koja se nalazi se u sjevernom dijelu Slovenije. Općina na sjeveru i zapadu graniči s Austrijom. Tamo se je učlanio među vatrogasca PGD Spodnja Kungota jer je u vatrogastvu „prohodao” u DVD M. Središće i bio je svojevremeno pokretač bratimljenja ovih društva koje čuvaju živote ljudi i njihovu imovinu.

Niti tjedan dana nije prošlo da je sa svojim kolegama prikupio dovoljan broj donacija koje su u subotu odvezli na područje pogođeno potresom u njegovoj domovini.- Zahvaljujem svim donatorima koji su donirali opremu koju smo odvezli u Petrinju, a to su bili: Općina Kungota, AJM kompanija, Koaler Velenje, Panviti Peace, trgovina Zvezda i TechnoLES, Farma promet, PGD SP Kungota , Janko Vujica, Drago Korade, Damjan Žnidarič, Kristijan Jančič, Irena Ribič, Sonja Meglić, Timija Ragolič, Sergej Mumel. Hvala i ekipi koja je odvezla pomoć u Petrinju - rekao je sa zahvalnošću Branko, a nakon povratka s područja za koje drži kako će još trebati pomoć.

- Prijatelji i kolege Slovenci su se i ovom kraju dežele pokazali velikima i dokazali kako i ovdje žive krilaticu, da humanost ne poznaje granice. Ako će trebati, a ne dvojim da neće, mi ćemo opet za Baniju- poručio je Branko i dodao kako ni Hrvati ni u jednom trenutku ne bi dvojili kada bi to bilo potrebno njegovoj drugoj domovini. Listajući unatrag pisanje slovenskih medija o bratimljenju DVD M. Srediće i PGD Spodnja Kungota naišli smo na podatak: „DVD Mursko Središče pobratimljeno je s PGD iz Spodnje Kungote kraj Maribora.

U slovenskom narodu dovoljno će Vam reći ovaj podatak da je osnivač tog društva rođeni Međimurec, isti je i u njihovom poglavarstvu, a dobrosusjedski, odnosno bolje rečeno prijateljski odnosi između Slovenaca i Hrvata vidljivi su i po tome što su vatrogasci PGD Spodnja Kungota bili na Kornatima i položili vijenac na vatrogasni oltar.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!