Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO Vrijedni Međimurci danonoćno pomagali ljudima s potresom pogođenih područja
Privatna arhiva

skidali dimnjake i krpali krovove

FOTO Vrijedni Međimurci danonoćno pomagali ljudima s potresom pogođenih područja

Hrabri Međimurci šalju nam svoja iskustva s volontiranja iz potresom pogođenih područja

Nakon strašnog potresa koji je krajem prosinca zadesio Petrinju i okolicu, svatko od nas je na neki način pokušao pomoći ljudima s tog područja. Denis Horvat ispričao nam je kako je to izgledalo iz perspektive jedne grupe vrijednih i humanih Međimuraca.

- Skupljanjem donacija, dopremom pomoći na MESAP, istovarom šlepera... Ali, uvijek je bio prisutan osjećaj da to nije dovoljno. Da se može više i konkretnije. 

Nakon Nove godine, 2 ili 3. siječnja na inicijativu Tomislava Bratkovića koji je već prije toga par dan proveo 'dolje' pomažući, organizirali smo se u Messenger grupi na Facebooku. Plan je bio krenuti u Sisak 6. siječnja ranom zorom, vatrogasnim kombijem DVD-a Macinec te caddyjem i kombijem tvrtke Tehno Štefanović čijem se vlasniku Kreši Štefanoviću zahvaljujemo na povjerenju i posuđenim alatima te opremi za visinske radove.

FOTO Priča iz prvog lica vrijednih Međimuraca koji su danonoćno pomagali ljudima s potresom pogođenih područja Fotogalerija

Također, zahvale i pilani Novak na drvnoj građi koju su donirali. Boška Ban Vlahek nas je povezala s gospodinom iz Siska čiji je krov i dvorište nastradao u potresu. Na putu za Sisak stali smo u Turčinu te pokupili humanitarnu pomoć koja je stigla iz Njemačke, a kojom je koordinirao Alen Trojnar.

Došavši tamo, skinuli smo crijep i stare grede te tavanske zidove koji su bili klimavi. Susjedi gospodina iz stambene trokatnice su nas zamolili da im porušimo dva dvostruka dimnjaka te prekrijemo rupe biber crijepom... Tada nas je već ulovio mrak. Taman smo došli u JVP Sisak na večeru, kad je u 18 sati potres jačine 5.0 zatresao zgradu... Sve dane provedene tamo spavali smo u školskoj dvorani OŠ Budaševo u organizaciji DVD-a Budaševo kojima se zahvaljujemo na gostoljubivosti.

Sljedećeg dana stupili smo u kontakt s Matijom iz Varaždina koji je bio koordinator organizacije Caritas za selo Majske Poljane te nas je uputio u selo na kućni broj 191 gdje smo pomogli popraviti krov te sanirati ostatke dimnjaka, nakon čega smo se vratili u Sisak pomoći podestati krov na kući od prvog dana i staviti foliju. Zbog mraka nismo stigli dovršiti posao te smo se sljedećeg jutro vratili završiti posao.

Već nas je čekao posao skidanja dimnjaka u Petrinji, na adresi Ive Malina 47 jer su nas susjedi iz trokatnice pohvalili na Facebook grupi te podijelili kontakt broj. Nismo ni završili posao kad su nas već tražili da dođemo na adresu Matije Gupca 33 gdje smo skidali dimnjak kad nas je snimila Nova TV, do koje je očito došao glas da 'tamo neki' Međimurci besplatno skidaju dimnjake i krpaju krovove.

Nakon toga i nekoliko dimnjaka te krovova stigli smo doma... Zbog pogoršanja vremena. U radnoj akciji sudjelovali su Dino Mikec, Ivan Kralj, Josip Repalust, Karlo Kaurloto (Krapinske Toplice), Luka Kirić, Martin Hunjadi, Martin Vlah, Valentino Kolarić, Mario Kolarek, Denis Horvat i Tomislav Bratković - rekao nam je Denis.

Bravo za vrijednu ekipu!

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!