NAČELNIK SUMIRAO REZULTATE

OPĆINA MALA SUBOTICA Nije ih zaustavila ni pandemija, ostvareni su brojni projekti

Valentino Škvorc, načelnik Općine Mala Subotica, sumirao je godišnje rezultate rada u godini koju bi htjeli svi što prije zaboraviti. Godina obilježena pandemijom koronavirusa nije uspjela zaustaviti vrijedne Malosubotičane

– Za Općinu Mala Subotica, kao uostalom i za svakog čitatelja, pri kraju je vrlo turbulentna i izazovna godina. Ipak, unatoč sveobuhvatnoj krizi, u njoj smo uspjeli pokrenuti više značajnih projekata razumnom raspodjelom sredstava i pametnim promišljanjem o ciljevima koje pojedini projekt ostvaruje – rekao je na početku godišnje inventure općinskoga rada Valentino Škvorc, načelnik Općine te je posebno istaknuo kako je ove godine završila dugogodišnja rasprava o sukcesiji s Općinom Orehovica.

Izražio je žaljenje što je Općina Mala Subotica podnijela velik financijski izdatak koji je nakratko zakočio općinske investicije, no povećanim angažmanom s prijavljivanjem na javne natječaje resornih ministarstava uspjeli su privući dodatna sredstva za dugo pripremane projekte.

Rekao je kako su u Maloj Subotici ugovoreni su radovi za izgradnju malonogometnog terena s umjetnom travom koji se nalazi iza nogometnog igrališta NK Spartak. Ugovorena vrijednost radova iznosi 621.348 kuna, od čega Ministarstvo turizma i sporta sufinancira 271.682 kuna.

– Uvjeren sam da će malonogometni teren upotpuniti ponudu za rekreaciju našim mještanima i postati središnje mjesto sportskih aktivnosti koje će poticati ljude na druženje i zdrav način života – dodao je s optimizmom. Vezano uz igrališta, dodao je kako je potpisan ugovor te se čeka početak na izgradnji dječjeg igrališta u naselju Gornje Trate. Radovi su vrijedni 341.325 kuna, a predstavljaju prvu fazu u uređenju Međugeneracijskog parka u spomenutom naselju.

– Dovršen je projekt uređenja krovišta Zdravstvene stanice. Projekt je sufinanciran iz sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 100.000 kuna iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, a ukupna vrijednost projekta iznosi 360.000 kuna. Početkom 2021. godine u Zdravstvenoj stanici će se započeti s izgradnjom vanjske pristupne rampe i postavom podizne rampe unutar objekta. Dio je to projekta prilagodbe Zdravstvene stanice osobama s otežanom pokretljivošću. Ovaj je projekt vrijedan 279.100 kuna.

Dio navedenog objekta koji se do sada nije koristio (sjeverni ulaz) pretvoren je u sobu za izolaciju -rekao je o toj investiciji, dodajući dalje: -Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je sa 100.000 kuna iz Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture, ruralnog razvoja te poticanja poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina sufinanciralo izgradnju sportskog igrališta u Piškorovcu, a za isti projekt Općina je dobila i financijsku potporu udruge Kali Sara u iznosu od 200.000 kuna.

Udruga Kali Sara također je donirala sportski kontejner koji će služiti kao privremene svlačionice za navedeno sportsko igralište – rekao je sa zadovoljstvom dajući do znanja da im pripadnici romske manjine na njihovom području nisu ‘stranci’.

Navodeći daljnja postignuća, čuli smo kako je Ministarstvo graditeljstva u sklopu javnog poziva za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini sufinanciralo u iznosu od 96.822,00 kuna izgradnju spojne ceste u Svetom Križu čija ukupna vrijednost iznosi 358.601 kuna.

– Nismo mislili samo na dječje igralište u Maloj Subotici čiju izgradnju s ponosom ističem, ali s isto takvim ponosom moram istaknuti i početak izgradnje novog igrališta u Držimurec-Strelcu kod nogometnog igrališta. Ugovorena vrijednost projekta je 554.148,75 kuna, a kroz mjeru 19 “Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD – lokalni razvoj pod vodstvom zajednice)” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. podmjere 19.2. “Provedba operacija unutar CLLD strategije” osigurano je 300.000 kuna – kaže i dodaje: – Ovim projektom nastavljamo s uređenjem dječjih igrališta na području Općine Mala Subotica, a samim time mijenjamo i uljepšavamo vizuru svakog naselja, dok mještanima, posebno djeci pružamo mjesto za igru, rekreaciju i odmor.

Centar Držimurec-Strelca posebno dobiva na važnosti ne samo provedbom ovog projekta, već i projektom nove ograde i kućica za igrače i delegate na nogometnom igralištu, a pribavljena je i građevinska dozvola za rekonstrukciju starog mlina, kao posebne turističke atrakcije.

Govoreći o drugim infrastrukturnim projektima, Škvorc je izdvojio skori početak rekonstrukcije dijela ŽC 2023 između Palovca i Strelca (561.355,98 kuna, sufinancirano sa Županijskom upravom za ceste Međimurske županije) s postavom javne rasvjete (129.112,50 kuna). Izrađen je i proveden elaborat cijepanja i spajanja čestica na dionici budućeg produžetka i proširenja Obrtničke ulice u Maloj Subotici koji je preduvjet za ishođenje građevinske dozvole i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

A kada je o udrugama riječ?

– Iako je ove godine djelatnost udruga, nažalost, bila svedena na minimum, Općina je osigurala sredstva za njihov redoviti rad i projekte koji su se mogli izvesti unatoč zabranama okupljanja. Za ukupno 34 projekata 26 udruga je tako izdvojeno ukupno 254.000 kuna, od čega 160.000 kuna za rad Zajednice sportskih udruga Općine Mala Subotica. Prijavljene projekte udruge, iako otežano, ali ipak uredno, izvršavaju što je dokaz da društveni život ipak nije stao, a za snalažljive članove ništa nije nemoguće te se uvijek može naći način kako bi se održao kontakt i druženje – ponosno će.

Nije zaboravljeno školstvo?

– Od ulaganja u školstvo ističemo donaciju od 37.500 kuna za nabavu protočnih bojlera za svaku učionicu u OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici kako bi se učenicima osigurala topla voda za pranje ruku bez izlaska iz učionice uz pridržavanje epidemioloških mjera. Također, u iznosu od 18.250 kuna sufinancirana je roba za robotiku te 50.000,00 kn za opremanje jedne informatičke učionice.

Što bi trebalo još dodati?

– Dani Općine ove godine održani su u skromnijim razmjerima. Od društvenih događanja održalo se samo natjecanje u kuhanju gulaša, općinske selske igre te svečani mimohod – dodao je i rekao da od odluka koje je donijelo Općinsko vijeće u 2020. godini treba istaknuti Odluku o mjerama za ublažavanje štetnih posljedica za obrtništvo i gospodarstvo izazvanih pandemijom virusa COVID-19, a što je dokaz kako su svi u Općini ‘disali’ s njihovim problemima.

Valentino Škvorc

Još je dodao kako je Općina raspisala natječaj za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, kao i natječaj za poticanje poljoprivredne proizvodnje i poduzetništva.

Dovršena je provedba projekta nabave i ugradnje opreme za postavljanje Wi-Fi točaka na području Općine Mala Subotica. Ukupno je postavljeno 14 točaka te je umreženo cijelo područje Općine. Izgradnja optičke mreže dovršena je u Maloj Subotici, Palovcu i Držimurec-Strelcu, dok će u Svetom Križu biti provedena 2021. godine.

Vezano na isto, zaživio je i projekt općinskog TV kanala koji se trenutno emitira preko Magic TV-a. Materijal za emitiranje priprema udruga Media start.

Suradnja s mjesnim odborima?

– Suradnja s mjesnim odborima je vrlo korektna te ih slobodno možemo smatrati našom produženom rukom. Aktivno se uključuju u planiranje i u realizaciju svih projekata vezanih za njihovo selo, što je vrlo pohvalno.

Puno je napravljeno, a što se još čeka?

– Neki projekti su još u realizaciji, ali okvirno rashodi u proračunu za 2020. godinu će biti nešto malo viši od 11.000.000 kuna. Ove godine smo i uspješno priveli kraju projekt dogradnje i adaptacije Dječjeg vrtića Potočnica kod Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, tj. pripremili svu potrebnu dokumentaciju te uspješno opravdali uloženo. Zajedno s navedenim projektom ukupno smo 3.500.000 kuna sredstava privukli u naš proračun preko raznih natječaja resornih ministarstava i fondova EU, a takvim se uspjehom može pohvaliti stvarno mali broj jedinica lokalne samouprave, pa i onih većih od nas. Svi uspjesi, svi riješeni problemi, posebice oni dugogodišnji, vjetar su nam u leđa i pravi pokretač novih ulaganja i izazova koji nas očekuju u sljedećem razdoblju.

I dalje ćemo slijediti smjer na koji nas upućuje briga za potrebe naših mještana koju ugrađujemo u ideje i projekte dugoročne vrijednosti – završio je načelnik Škvorc s ponosom i dozom zadovoljstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije