ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA

Završen projekt Energetske obnove zgrade Policijske uprave međimurske u Čakovcu

Završen projekt Energetske obnove zgrade Policijske uprave međimurske u Čakovcu, na adresi Jakova Gotovca 7, Čakovec (ref. broj KK.04.2.1.04.0604). Stvoreno je ugodnije okruženje za sve djelatnike policije, kao i građane, odnosno korisnike usluga Policijske uprave međimurske

Zgrada Policijske uprave međimurske jedna je od 25 objekata MUP-a koji su renovirani i energetski obnovljeni kroz Program energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora kojeg provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” Preduvjeti za ovaj projekt ostvareni su 2017. godine kada je otvoren Poziv ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’. 

Procjena je da se oko 40% ukupne potrošnje energije troši u zgradama, stoga je izuzetno važna njihova energetska učinkovitost, odnosno osiguravanje minimalne potrošnje energije da bi se postigla optimalna ugodnost boravka i korištenja zgrade. Potrošnja energije u zgradi ovisi o karakteristikama zgrade, najviše o obliku i korištenim materijalima prilikom izgradnje, sustavu grijanja i hlađenja, prozračivanja, električnih uređaja i rasvjete koji se u njoj koriste. Zgrada Policijske uprave međimurske stara je gotovo 40 godina i zbog svih nabrojenih karakteristika svrstana  u energetski razred E, a zahvaljujući izvršenim radovima i ponovnim energetskim pregledom  utvrđeno je da je postignut energetski razred C.

>> Završena energetska obnova zgrade PU međimurske


Voditelj projekta od strane investitora Ministarstva unutarnjih poslova Dragutin Sakač istaknuo je da je posebno važna komponenta ovog projekta usklađenost s Direktivom o energetskoj učinkovitosti (2012/27/EU), Dugoročnom strategijom za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada Republike Hrvatske i Trećeg Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti.

– Realizacijom ovakvih investicija se osigurava kontinuitet ispunjenja zahtjeva o energetskoj učinkovitosti kojom se od država članica traži da alternativnim pristupom postignu uštede energije u zgradama središnje vlasti jednak uštedama energije dobivenima putem stope obnove od 3%. Cilj programa je cjelovita obnova kojom će se postići smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora. Provedbom ovakvih projekata država potiče investicije koje imaju pozitivan učinak na državni proračun, doprinosi rastu aktivnosti građevinskog sektora te potiče povećane zapošljavanja u obrtnom i građevinskom sektoru, što je od posebne važnosti u ovoj godini kada se svim silama gospodarstvo pokušava oduprijeti korona-gospodarskoj krizi. Važno je da se sredstvima europskih fondova sufinanciraju investicije koje imaju multiplikativni učinak – rekao je.

Na njega se nadovezao načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač koji je izrazio zadovoljstvo da je MUP prepoznao potrebu energetske obnove zgrada te da se zgrada PU međimurske našla na popisu 25 objekata MUP-a koji su uključeni u Program energetske obnove.

– Zbog starosti zgrade i zastarjelog sustava grijanja, troškovi energenata zauzimali su dobar dio budžeta Policijske uprave međimurske. Osim što će se realizacijom ovog projekta ostvariti uštede u proračunu, utjecat će se na smanjenje emisije stakleničkih plinova, povećana je apsorpcija EU sredstava, a možda i najvažnije od svega povećan je komfor u obnovljenoj zgradi korištenjem učinkovitijeg sustava grijanja, hlađenja i rasvjete te je stvoreno ugodnije okruženje za sve djelatnike, kao i građane, odnosno korisnike usluga Policijske uprave. Ostvarene uštede omogućit će preraspodjelu sredstava na troškove opreme i osposobljavanja djelatnika Policijske uprave međimurske te programe povećanja sigurnosti građana – kazao je Sokač.

– Projekt energetske obnove zgrade u sjedištu Policijske uprave međimurske obuhvatio je radove na hidro i termoizolaciji, krovne limarske radove, zamjenu vanjske stolarije cijele zgrade i kompletno uređenje fasade. U interijeru su spušteni stropovi kuhinje, restorana, hodnika dvorane i spojnog hodnika dvorane i zgrade. Izveli su se manji keramičarski  i soboslikarski radovi. U kotlovnici je ugrađen novi podni jednoprolazni kotao s kondenzacijskim principom rada, postavljene su nove radijatorske instalacije te je sustav grijanja cijelog objekta potpuno automatiziran. Na krovištu zgrade postavljene su solarne instalacije s akumulacijskim spremnicima i solarnim kolektorima s ciljem korištenja sunčeve energije za grijanje potrošne vode – objasnio je predstavnik izvođača radova Danijel Risek.

Zadovoljstvo još jednim investicijskim projektom usmjerenim u segment energetske učinkovitosti izrazio je župan Međimurske županije Matija Posavec, istaknuvši da su energetskom obnovom Policijskoj upravi međimurskoj, kao drugoj najvećoj javnoj ustanovi na području Međimurja, omogućeni kvalitetniji i bolji uvjeti za rad, čime će se zasigurno još više povećati razina efikasnosti usluge građanima.

– Međimurska županija visoko je na listi iskorištenosti europskih fondova, posebice po pitanju projekata energetske obnove zahvaljujući kojima smo obnovili velik broj škola i školskih dvorana te mi je drago da na popis energetski učinkovitih zgrada možemo dodati i Policijsku upravu međimursku. Svaka investicija usmjerena na bolje uvjete rada djelatnicima i korisnicima usluga ima našu podršku – rekao je župan.

Osvrt na ovu temu dao je i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

– Unatrag nekoliko godina svjedočimo da se vizure našeg grada mijenjaju. Tome je zaslužna pojačana stanogradnja, ali i ulaganja u energetsku obnovu. Ova zgrada napravljena 80-tih godina prošlog stoljeća, od vjerojatno svih javnih zgrada u gradu, vapila je za obnovom. Stoga mi je izuzetno drago što je i zgrada Policijske uprave međimurske dobila novo ruho, ali i što su obavljeni zahvati koji omogućuju racionalno korištenje energije te smanjenje njenih troškova. Danas je to izuzetno važno, jer povećanjem energetske učinkovitosti zgrada, osim što smanjujemo troškove, posredno smanjujemo negativno djelovanje na okoliš. Kada je bila izgrađena zgrada policije nalazila se na samom rubu grada. Danas je ona središnji dio tog dijela Čakovca te je i njezin novi i lijepi izgled vrlo važan. Vjerujem da će ovo ulaganje, koje je obuhvatilo i zahvate na unutarnjem uređenju, na još višu razinu povećati i kvalitetu te brzinu usluge koje ova ustanova pruža građanima – rekao je gradonačelnik Kovač.

Projekt energetske obnove zgrade Policijske uprave međimurske vrijedan je 10.370.398,99 kuna, od čega 6.052.926,64 kune sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Energetskom obnovom zgrade i provedbom projektnih aktivnosti, ostvarit će se ušteda potrebne toplinske energije za grijanje od 61%.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije