Načelnik Anđelko Kovačić traži detaljnu sanaciju starih bušotina

Povodom nedavnog tragičnog događaja u Selnici u kojem je muškarac u dobi od 22 godine u petak pronađen mrtav u deset metara dubokoj rupi na livadi kod Selnice, priopćenjem se oglasio općinski načelnik Anđelko Kovačić.

– Najprije želim u ime svih mještana Općine Selnica i u svoje osobno ime izraziti iskrenu sućut obitelji stradalog mladića. Općina Selnica poznata je po eksploataciji nafte već od 18. stoljeća. Bila je među prvim nalazištima u svijetu. Dva su nalazišta bila u proizvodnji (Singerovo polje i Rakyev brijeg).

Od 1901. do 1904. sagrađen je prvi naftovod u ovom dijelu Europe, dužine 4 km, od Selnice do željezničkog kolodvora u Murskom Središću. Nalazišta ugljena i nafte razvijala su ovaj kraj. Proizvodnja nafte u Selnici  trajala je sve do 1952. godine.

S obzirom da se ova tragedija dogodila u dijelu Selnice gdje su se vršile eksploatacije nafte, što dokazuju i ostavljene metalne cijevi u zemlji iz kojih još povremeno izvire nafta u vrlo malim količinama, a nalaze se u blizini mjesta tragedije, bojimo se da te bušotine nisu bile adekvatno sanirane i da je zbog toga došlo do urušavanja tla.

INA d.d. je danas jedina tvrtka koja se bavi eksploatacijom nafte i plina u Hrvatskoj i smatramo da je ona nasljednik nekadašnjih tvrtki koje su eksploatirale naftu na našem području, stoga ovim putem pozivam njihove stručnjake da što prije izađu na teren, kako bi locirali nekadašnje bušotine i prema potrebi napravili detaljne sanacije i zaštitili naše mještane.

Ovih dana INA d.d. priprema dokumentaciju za eksploataciju plina na području Općine Selnica i okolnih općina. Projekt je vrijedan nekoliko milijuna kuna jer se radi o velikom nalazištu. S obzirom na ovu novonastalu situaciju sa starim napuštenim eksploatacijskim naftnim poljima, smatram da je potrebno posebno paziti na sigurnost naših mještana prilikom planirane eksploatacije, ali i adekvatno sanirati bušotine nakon završetka eksploatacije.

Na kraju želim napomenuti da su ponuđene naknade i rente premale s obzirom na velike opasnosti koje planirani projekt eksploatacije plina nosi sa sobom. Tražimo da se naknade i renta koja sada iznosi oko 2,5% vrijednosti proizvedenog plina prilagode međunarodnim standardima.

Na taj način bi Međimurska županija kao i svi njezini stanovnici bili adekvatno obeštećeni, napisao je u priopćenju načelnik Općine Selnica Anđelko Kovačić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije