TALENTI KOJI DOLAZE

NASLJEDNICA TETE LIZE Tena Panić iz Donjeg Mihaljevca glazbenim talentom najavljuje svoju lijepu glazbenu sutrašnjicu

Kada akademski glazbenici, poput legendarnog Martina Srpaka iz Zagreba, kažu kako u toj "deklici" vide drugu Tetu Lizu (nedavno preminulu legendarnu pjevačicu međimurskih narodnih pjesama) slobodno možemo reći- glazbena zvijezda se rađa. Tea za sada pjeva, uči svirati, polaznica je Osnovne glazbene škole "Miroslav Magdalenić" Čakovec, učenica je OŠ Sveta Marija

Autor priloga zapazio je Tenu Panić kao sasvim “sitnu” djevojčicu koja je bila protagonistica gotovo svih kulturnih događanja u Svetoj Mariji, Donjem Mihaljevcu i Donjem Vidovcu, a o kojima je redovito pisao. Sjeća je se kako je gotovo uvijek bila uz “mamine skute” jer joj je mama Željka prije svega bila garderobijerka, šminkerica, podrška, a manje glazbena savjetnica jer za to su bili drugi.

– Ja sam mogla držati samo “fige” za nju- kaže u šali mama. Zbog čega spominjemo Donji Vidovec? Jer je ovdje s 5, 5 godina počela plesati u dječjoj folklornoj sekciji KUD-a Donji Vidovec, a kamo ju je dovela Monika Klobučarić( Cenko), stručnjakinja koja je znala prepoznati što to privlači “deklicu” iz Mihaljevca da odjene međimursku narodnu nošnju.

– Tu su počeci njezinog interesa za glazbu i to onu narodnu koja ima međimurski prizvuk – kaže Tenina mama Željka bez koje Tenin glazbeni talent možda nikada ne bi isplivao na površinu. Od mame Željke smo čuli kako je taj glazbeni talent prepoznala i Nataša Nenadović, njezina učiteljica razredne nastave u PŠ D. Mihaljevec. Ona im je savjetovala daljnje Tenino glazbeno usavršavanje u čemu im je pomogla profesorica glazbene kulture Ljubica Crnčec.

– Kada je Tena trebala krenuti na audiciju za glazbenu školu dobila je visoku tjelesnu temperaturu i virozu, ali to joj nisu bile prepreke za prolaz na audiciji i upis u željenu školu. U Osnovnoj glazbenoj školi “Miroslav Magdalenić” Čakovec upisala se u klavirski odjel i temeljni predmet struke joj je klavir, a nastavnica joj je mag.mus. Tihana Novak – prisjeća se mama.

– Smatramo da njezin glazbeni talent nije naslijeđen već je samo usavršavan od malih nogu, samim upisom u KUD. Tena svakodnevnim vježbanjem usavršava glas i sluh, pogotovo jer sama Glazbena škola traži svakodnevno sviranje klavira – kaže mama Željka. Tena je danas već u godinama kada zna i pozna uzore. Rekla je, kada su u pitanju međimurska kultura i tradicija, da su to Teta Liza i Marija Vidović.
Tek joj je 12 godina, a može se pohvaliti nastupima na uglednim priredbama i manifestacijama. Istaknut će najprije one vezane uz dječju folklornu sekciju KUD-a Donji Vidovec: Vinkovačke jeseni, Đakovečki vezovi, Smotra dječjeg folklora u Kutini, Međunarodni folklorni festival djece i mladih u zagrebačkom Lisinskom, Smotra dječjeg folklora u Maloj Subotici te brojni nastupi u Donjem Vidovcu i okolici. S ponosom ističe da je kao solistica KUD-a Donji Vidovec nastupila na Smotri dječje popevke u Svetom Martinu na Muri i na Smotri Međimurske popevke u Nedelišću što je za nju veliki uspjeh i postignuće predstavivši se pjesmom Daj mi Bože oči sokolove.

Nastupala je i kao jedini dječji solista na proslavi prve godišnjice ulaska međimurske popevke na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Treba istaknuti kako je Tenu za većinu pjevačkih nastupa pripremao Nikola Matulin, profesor glazbene kulture i predsjednik KUD-a Donji Vidovec.

2019. nastupa na Malom MEF u Čakovcu u kategoriji slobodnom izvedbom sa skladbom Daj mi Bože oči sokolove uz glazbenu pratnju Nevena Kolarića na cimbalu. I ove je godine bila na istom festivalu, ovoga puta s autorskom skladbom Što maca sanja za koju je tekst napisao Damir Pilko, a skladbu i aranžman Martin Srpak. Kada se spominje potonji glazbenik treba reći kako joj je on godinama velika podrška i pomoć. Kada je riječ o ovogodišnjim nastupima treba istaknuti Festival mali pjevači i manekeni u Svetoj Mariji gdje sa skladbom Rijeka Mura tiho šumila osvojila prvo mjesto.

I u Glazbenoj školi bilježi uspjehe jer je sudjelovala na Međunarodnom natjecanju u Novom Marofu Mladi Padovec te je lani osvojila drugo mjesto u I. kategoriji; disciplina klavir, a ove godine 3. Mjesto u II. kategoriji; VI disciplina klavir.

Tena u svakodnevici 

U OŠ Sveta Marija aktivna je u izvannastavnim aktivnostima, zboru, dramskoj grupi, mali volonteri i CK. Svake godine sudjeluje na natjecanju Klokan bez granica, Čitanjem do zvijezda te informatičkom natjecanju Dabar. Sudjeluje i u svim školskim priredbama. Tena je članica Malog zbora župe Sveta Marija, a svojedobno je bila i članica Župnog dječjeg zbora Ribari sv. Jakoba i sudjelovala je na susretu dječjih župnih zborova Zlatna harfa 2018. godine.

Tenino glazbeno sutra 

Rekla nam je kako o sutrašnjosti ne razmišlja na daleko.- Idem korak po korak-kaže i dodaje da je tako savjetuju roditelji koji su na svakom koraku uz nju. Trenutno u tim koracima uživa i nada se da će glazba postati sastavnica njezinog života. Uživa u pjevanju skladbi nastalih između Mure i Drave – kaže njezina mama koja posebno ističe kako joj je kći najponosnija kada joj mnogi tepaju – nova Teta Liza.

– Moram dodati i to da pjevajući visoke tonove, ženski najviši glas soprano, stručnjaci Teni preporučuju upis pripremnih razreda solo pjevanja. Tome se jako veseli, priprema se za to- kaže mama koja sa suprugom Markom prati svaki njezin korak na glazbenoj pozornici. Kažu kako im kod toga ne smije promaknuti nijedan korak jer će koračajući zajedno biti jači, a Tena će postati ono za čime čezne…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije