VELIKE ŠTETE

NEVRIJEME U ŠTRIGOVI Orkanski i olujni vjetar počinio štete od 1.375.000 kuna

- Orkanski i olujni vjetar koji je 30. kolovoza ove godine zahvatio područje općine Štrigova počinio je izravne štete od 1.375.000 kuna.

Jedinstveni upravni odjel (JUO) Općine Štrigova dovršio je poslove na zaprimanju prijava šteta nastalih od olujnog i orkanskog vjetra (Elementarnu nepogodu proglasio je međimurski župan Matija Posavec) koji je ovaj dio naše županije ‘pohodio’ 30. kolovoza ove godine i pritom počinio velike materijalne štete.

Štete je prijavilo 42-oje vlasnika građevina i motornih vozila te ih je općina toliko uredno evidentirala. Štete na stambenim i gospodarskim građevina te jednom osobnom vozilu i jednom traktoru prema procjenama nadležnog Općinskog povjerenstva iznose 1.370.000 kuna. Općina Štrigova će u zadanom roku Međimurskoj županiji dostaviti zaprimljene i obrađene zahtjeve, nakon čega će županija sačiniti Zbirno izvješće iz svih jedinica lokalne samouprave te ga poslati nadležnom ministarstvu na daljnja postupanja.

Tajnica JUO Mirjana Gregur Sever napominje kako oni podnositelji prijava šteta koji poljoprivredne kulture kao i stambene te gospodarske građevine i drugih sredstava imaju osigurane kod Osiguravajućih društava neće moći ostvariti naknadu šteta iz izvora sredstava namijenjenih za naknadu šteta od strane nadležnog ministarstva.

– Ljudima je to teško prihvatljivo, međutim postoji pravilo i kodeks kako se za istu štetu novci ne mogu dobiti iz dva ili više izvora, naglašava tajnica Mirjana Gregur Sever. Na naš upit jesu li naknadu šteta nastalih od mraza u proljeće ove godine dobili oni koji su oštećeni i uredno podnijeli zahtjev za naknadu šteta, iz Općine Štrigova odgovaraju kako nitko od podnositelja zahtjeva nije dobio (do sada) niti jednu lipu.

Od mraza su 26. travnja ove godine stradali vinogradi i kukuruzi na površinama 6 vinogradara i ratara koji su štete prijavili.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije