Šenkovec: Vrapčići imaju magistru predškolskog odgoja

Dječji vrtić “Vrapčić” Šenkovec čiji je osnivač Općina Šenkovec, prvi je vrtić na području Međimurske županije koji se može pohvaliti da među svojim stručnim djelatnicima ima magistru ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Naime, odgajateljica Melita Pergar diplomirala je na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te stekla naziv magistre ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Pergar je prezentirala svoj diplomski rad na roditeljskom sastanku u vrtiću.

Tema diplomskog rada “Djetinjstvo u romskoj obitelji” govori o djetinjstvu Roma i Romkinja, sa naglaskom na važnosti njihovog obrazovanja. Ona je provela istraživanje u romskom naselju Parag na području Međimurske županije. Intervjuirala je 30 ispitanika, od toga 15 romske djece osnovnoškolske dobi i 15 odraslih Roma.

Njezin diplomski rad daje nam uvid, kako obrazovanje vide romska djeca i njihovi roditelji, zatim nam govori o načinu provođenja slobodnog vremena romske djece, te da li djeca Roma daju vlastiti doprinos obiteljskom životu.

Istaknula je važnost obrazovanja i zaključila da bi sva djeca trebala imati iste šanse da ga steknu, što je i moguće ako se smanji jaz između romskog i većinskog stanovništva. Ona je svojim diplomskim radom prikazala prisutnima,  na potrebitost obrazovanja Roma, što će rezultirati suzbijanju njihove društvene marginaliziranosti, a poticati njihovu društvenu integraciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije