Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO Danijela Krobot predstavila knjigu 'Ja bih to drugačije': 'Ovo nije knjiga o bolesti, već o životu'
Mladen Grubić

LAVICA IZ PRELOGA

FOTO Danijela Krobot predstavila knjigu 'Ja bih to drugačije': 'Ovo nije knjiga o bolesti, već o životu'

Danijela je pasionirana trkačica, učiteljica, zaljubljenica u prirodu, planinarenje, sve oblike kretanja i duhovnost, a predstavila je svoju knjigu u kojoj opisuje put do ozdravljenja

Tog petka, 18. rujna bilo je sve drugačije. Od otočkog ambijenta, gdje je knjiga predstavljena, do dostojanstva, skromnosti i pokoje suze u krajičku oka. Moderator promocije je bio Željko Sokač iz Preloga, a o koracima nastanka hvale vrijednog književnog zdanja govorila je autorica Danijela Krobot.

FOTO Danijela Krobot predstavila knjigu 'Ja bih to drugačije': 'Ovo nije knjiga o bolesti, već o životu' Fotogalerija

- Priroda je mjesto u kojoj često boravim pa ova lokacija nije slučajno odabrana. Stoga hvala obiteljima Horvat i Sinković što su nas primili u toplo okrilje svog privatnog zelenog posjeda. Srce mi je veliko kao kuća kada vas vidim ovako okupljene, sama draga lica... rekla je uvodno Danijela, a nakon što nas je pjesmom „Vuprem oči” pozdravila Kiara Cenko, Danijelina učenica iz OŠ „Jože Horvata” Kotoriba gdje je Danijela zaposlena kao profesorica kineziologije. 

Uz nju, trubom se je predstavio i mladi Kotoripčanin Karlo Solomun, Danijelin bivši učenik. Kako je dalje rekao Željko Sokač, Danijela je i pasionirana trkačica, učiteljica, zaljubljenica u prirodu, planinarenje, sve oblike kretanja i duhovnost.

- Danijela ne piše o sebi, za sebe, postavlja se u ulogu svjedoka i gotovo da kažem nagovaratelja na hrabrost, prihvaćanje osobnog rješenja i rizika koji proizlazi uz takvog odabira jer rizik je, kako god uzeli stvari, neizbježna i jedna sigurna točka naših života. Hod neprovjerenim stazama, nešto je tjeskobniji od konvencionalnih ponuda zbog nepostojanja  kontrolnih ponuda nepostojanja kontrolnih točaka na njima i pomoći dionika. No upravo zato takav put nepogrešivo uzme mjesta odvažnima i nagradi ih nenadoknadivim iskustvom.

O svoj vjeri Danijela svjedoči ovom pričom - pročitao je Sokač dio predgovora koji zapisala Emilija Kovač za koju je rekao kako ne zna koje bi sve njezine znanstvene titule na polju jezika i književnosti istaknuo. Mnogi je znaju kao književnicu koja piše poeziju i prozu. Objavila je nekoliko zbirki pjesama te proznih zbirki. Doktorirala je prije 10 godina na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirala i 2002. godine magistrirala. Porijeklo joj je donjemihaljevsko, dijete je sela koje ju je „okupalo” šumom i mirisom Drave.

- Oni koji me bolje znaju reći će slično kao i ja. Ovo nije knjiga o bolesti, već knjiga o životu. To je knjiga o povjerenju u život i smisao života - istaknula je autorica govoreći o knjizi kazavši kako je to knjiga koja promišlja o dubinama, a ne pliva po površinama. Rekla je kako je knjigom htjela pokazati kako se može drugačije, da je to knjiga posredstvom koje poručuje da nije htjela biti medicinskom  „dijagnozom” glasno poručivši:

- Želim živjeti !” I živi punim plućima. - Dakle, ova knjiga u sebi nosi zapise događaja, misli, emocija tijekom jednogodišnjeg suočavanja s dijagnozom, ali života usprkos nje- rekla je i dodala kako joj je pomoć u pisanju bila njezina negdašnja sklonost prema smislenom slaganju riječi. Za kraj je s mnogo topline poručila:

- Nadam se da ćete čitajući je doživjeti barem malo od ove iskre života koju sam vam htjela prenijeti. Svjesna sam da je ovo moja priča i da  ne treba biti tuđa. Ali ako nekome pomogne, onda je njezino tiskanje uspjeh.

A zasigurno će pomoći jer se iz nje naziru obrisi kako je put prema ozdravljenju raznolik, samo ga treba znati odabrati, Danijela ga je pronašla, a bila je to prilika da zahvali svima koji su i jednom riječju u tome bili njezina potpora.

Željko nam je pročitao misli i poruke koje su u knjigu ugradili njoj dragi: Zvonimir Tumpić, Željka Žganec Peras, Petra Supina i Janja Matanović. Tog kasnog popodneva još smo čuli imena: Ljubomira Kolareka, Željka Sokača,Nenada Podgorelca,Ive Bočlije, Lidija, Martina i Mirjana.  To su bili ljudi zaslužni za tiskanje knjige, Danijelino liječenje i ovaj događaj.

Urednik knjige je autoričin suprug Željko. Lekturu i korekturu potpisuje Emilija Kovač, a tiskana je u tiskari „Letis” u Pretetincu uz fotografije supruga Željka.
I sada neophodno spominjane epidemiološke mjere. Bila je to „škola” njihove primjene. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!