OTVORILA VLASTITI SALON

FOTO Umjetnica Arijana iz Peklenice: Medicinska sestra koja je bolnicu zamijenila tetoviranjem

- Mnogi su mi govorili da ne tratim vrijeme, neka se uozbiljim i da radim u struci kao medicinska sestra. Ali, moje srce je i dalje žudjelo za umjetnošću... priča nam tattoo umjetnica Arijana Vinko Novak (24) iz Peklenice koja je otvorila studio u Murskom Središću

Malo je onih ljudi koji u svom životu nisu pomislili – ‘želim tetovažu’. Pa promišljali što bi tetovirali, na kojem mjestu, u kojem salonu, hoće li boljeti, koliko će trajati… 

Mursko Središće je od nedavno bogatije za još jedan tattoo salon, a njegova vlasnica ima samo 24 godine. Radi se salonu ARCHIII INK čija je vlasnica Arijana Vinko Novak iz Peklenice.

Kao mala, oduvijek je voljela crtati. Kaže da je odmalena promatrala svog oca i sestru koji su joj bili velika ispiracija u tome, i u slobodno su vrijeme crtali iz zabave. 

– Kako sam odrastala, sve sam ljepše i bolje crtala, a želja i interes za umjetnošću je samo rasla, kaže Arijana.

>> Tattoo umjetnica Arijana iz Peklenice: Medicinska sestra koja je bolnicu zamijenila tetoviranjem

No, put u srednjoj školi je najprije ipak nije odveo u umjetničke vode, već je upisala srednju školu za medicinsku sestru.

– Za tu sam se školu odlučila zbog vrlo humanog i kvalitetnog zanimanja. Završila sam za medicinsku sestru, dobila sam odobrenje za samostalan rad. Naučila sam puno toga što mi stvarno treba i što će mi poslužiti u svakodnevnom životu, ali, jednostavno, moje srce je i dalje žudjelo za umjetnošću – kaže Arijana.

Kako kaže, njezina je ideja bila da spoji svoj talent i znanje iz srednje škole.

– Tetoviranje je po meni jedna od najposebnijih grana umjetnosti za to, jer svaka tetovaža može biti lijepa, ali, to je otvorena rana i mora biti odgovorno i u pravilnim uvjetima napravljena. Svaka tetovaža na tijelu ostane za cijeli život, zbog toga mi ovaj posao daje i neku veću svrhu, pošto nekoga ukrašavam za cijeli život, priča Arijana.

Susretala se s brojnim predrasudama jer je odustala od posla u medicini

Gotovo svakodnevno sam se suočavala sa svakakvih lošim komentarima. Mnogi su mi govorili da bi mi bilo bolje da budem medicinska sestra, neka se uozbiljim, da ne tratim vrijeme na crtanje i doma ništa ne radeći. Ali, samo ja znam za sebe najbolje i nisam se previše na takve komentare u životu obazirala. Uvijek sam radila po svome i bila u svome svjetu mašte, a tako ću, nadam se i ostati.

Prvu tetovažu napravila je na tati

– Dao mi je povjerenje i rekao da slobodno radim što želim, odlučili smo se za tribal motiv motora. Ispalo je odlično, nije savršena ali za prvu je prva liga (to su bile riječi mog oca), kaže Arijana.

Tetovirala i samu sebe

– Tetovirala sam samu sebe više puta. U početku mi je to super došlo, iz prve ruke na svojoj koži sam sve osjetila – kako je drugima kad se tetoviraju i kakav je to osjećaj. Mogu reći da meni to nije ništa strašno i vjerujem da svako može izdržati tu bol.
To je jedna od mojih najljepših tetovaža koju sam sama sebi napravila i na koju sam preponosna, govori nam Arijana. Ističe kako je tetoviranje po vlastitoj koži jako neobičan osjećaj, ali kako kaže, to je i užitak, jer obožava svoj posao.

Educirala se najviše putem interneta i knjiga, pratila je tattoo majstore iz cijelog svijeta. Kako kaže, budući da je završila za medicinsku sestru, imala je znanja iz anatomije, higijene, dezinfekcije i sterilizacije. Krv i igle joj također nisu bile zastrašujuće pa je odlučila naručiti provjereni profesionalni materijal potreban za tetoviranje, profesionalnu mašinicu i isprobala je crtati na umjetnoj koži.

Nakon vježbanja na umjetnoj koži, Arijana je tetovirala bliske prijatelje i obitelj koji su bili zadovoljni rezultatima.

– Od srca im svima zahvaljujem, jer bez vas ne bi ostvarila svoj san.

Puno su joj pomogli i drugi tattoo majstori s kojima je izmijenjivala iskustva. Poručuje da je napravila puno skica za tetovaže koje samo čekaju svog vlasnika. 

I nakon puno rada i truda, želja joj se ispunila – nakon 3 godine vježbanja,otvorila je svoj tattoo salon ARCHIII INK. 

Budući da je tržište danas konkurentno, kao svoju veliku prednost ističe vlastitu kreativnost.

– Imat ću svoje albume,s svojim unikatnim tetovaža na izbor, a uvijek ću biti dostupna za kreaciju novih dizajna i to potpuno besplatno. Moja velika prednost je što sam mlada i što sam žensko, pa mislim da će puno klijenata mlađe životne dobi radije doći u moj salon upravo zbog toga.

Ističe kako joj je prednost što je medicinska sestra po struci, pa će to privući ljude koji se boje i nisu sigurni u higijenu i sterilnost u određenim salonima.

Tetoviranje, naravno, ne ide bez dobrog crtanja. Svestrana Arijana se u slobodno vrijeme bavi crtanjem i slikanjem olovkom, bojicama, pastelama, akrilnim bojama, tušom, ugljenom… U salonu ima izložene neke od svojih radova koje klijenti mogu razgledati i kupiti.

Iskustva s klijentima: ‘Baš svatko osjeća bol i tetoviranje na različit način’

Arijana ističe kako je svaki čovjek drugačiji i zbog toga različito pristupaju svom terminu tetovaže.

– Netko se boji, a netko je preuzbuđen. No, ja sa svakim klijentom najprije razgovaram s ciljem da se što više opusti i da mu bude udobnije. Tek kad vidim da se osoba opustila i nije u strahu, počinjem tetovirati. Bol baš svako osjeća drugačije, nitko nema u potpunosti isti osjećaj. Svi mi imamo različiti stupanj izdržljivosti boli. Ali, otprilike, na slici je prikazano gdje kako boli.

Arijana ima i savjet za kraj: Tetoviraj se samo ako to stvarno želiš, nikada se nemoj tetovirati samo zato jer se tvoj ‘frend’ pa bi i ti. Ili samo zbog toga jer ti je nešto lijepo. Pronađi smisao i tetovažu za sebe koja će te krasiti cjeli život. Ako si neodlučan, najbolje se javi i pošalji nešto barem slično, a sve se dalje lako dogovori rekla nam je mlada Arijana za kraj kojoj želimo puno uspjeha u daljnjoj karijeri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije