Vijesti / Društvo
Društvo
ČUVANJE TRADICIJE U novom ruhu na ponos mještana: U Kotoribi obnovili 'Pišpekovu kovačnicu'
Mladen Grubić

'pišpekova kovačnica'

ČUVANJE TRADICIJE U novom ruhu na ponos mještana: U Kotoribi obnovili 'Pišpekovu kovačnicu'

- Želim pridonijeti svakoj mogućnosti da se očuvaju stari predmeti, kako bi i naša djeca, unuci i njihova djeca te nadolazeće generacije učile o negdašnjem životu na tlu Međimurja! - kaže Vladimir Vugrinčić (71), inicijator obnove

U Kotoribi je početkom godine na inicijativu Vladimira Vugrinčića, mjesnog umirovljenika i ljubitelja starina započela obnova stare tzv.” Pišpekove kovačnice”.

Počela je ustvari obnova Zanatske radnje bravarske struke negdašnjeg vlasnika Viktora Pišpeka. Kotoripčani su je nazvali kovačnicom. Prava kovačnica je u blizini, u vlasništvu Josipa Nađa, koji je jedan od posljednjih takvih majstora u Međimurju. Pišpek, koji je bio vlasnik ove stare kovačnice, kako su je okrstili mještani, zapravo je bio špengler, odnosno limar. Uz kovačke djelatnosti bavio se i drugima poput popravljanja bicikala, izrađivanja žljebova i sličnog. Imao je mijeh i ložište, mogao je usijati željezo, no nije se koncentrirao samo na „kovačiju”, ispričao nam je Vladimir kod kojeg je tinjala želja da ovaj objekt, odnosna njegova unutrašnjost budu dostupni namjernicima koji o tim zanatima znaju malo ili gotovo ništa. To je ustvari bio i cilj  Općine koja je 2007. godine darovnim ugovorom Terezija Pišpek dobila objekt na dar.

A kako je počelo?

Pokraj ove kovačnice prošao sam nebrojeno puta, uvijek mi je bilo žao što objekt propada. Tražio sam dozvolu Općine, koju sam i dobio, pa tako Općina financira obnovu, dok sam ja donirao svoje ruke, angažirao prijatelje-pomoćnike – govori Vladimir, koji je sa suprugom Irenom radni vijek proživio u Austriji. Vratio se u Kotoribu zato što ga „vukla“ ljubav prema domaćoj grudi i starinama, kao i uspomene na lijepo vrijeme koje je proveo u Međimurju.Dodaje da je osnovna ideja obnove sačuvati izvornost stare „kovačnice“, no da se to ne može izvesti u potpunosti… Neki su se dijelovi trebali obnoviti modernim materijalima. U obnovi su mu svesrdno pomagali prijatelji, majstori i ostali sumještani koji su se željeli dati svoj obol u obnovu „svojih” starina.

Vugrinčić kaže kako je bilo zamišljeno da „kovačnica” otvori vrata u povodu mjesne manifestacije „Dani šibe i ribe 2020.”, no koronavirus je usporio zamišljeno. Tada je sve prolongirano na Dane općine koji bi se trebali obilježiti ovog vikenda, no kako neće biti običajnih  aktivnosti, Vladimir i prijatelj su odlučili, s obzirom na to da su svoj posao okončali, da „kovačnicu” predaju javnosti. Bit će to u četvrtak, 17. rujna u 10,30 sati u Ulici kralja Tomislava.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!