Trebaju li invalidi sami čistiti parkirališta?

U redakciju portala eMedjimurje.hr javio se čitatelj koji je putem rubrike Pitanje i odgovori čelništvu Grada Čakovca postavio pitanje: Da li bi invalidi trebali sami počistiti mjesta predviđena za njih na parkiralištu?

Uz pitanje nam je poslao i fotografiju na naslovnici članka. Odgovor smo potražili kod zamjenika čakovečkog gradonačelnika Zorana Vidovića.

Odgovor Zorana Vidovića:

“Parkirališta u sustavu naplate u okviru koji su i sukladno zakonskim propisima parkirna mjesta za invalidne osobe, u Gradu Čakovcu temeljem Ugovora o povjeravanju poslova dodijeljena su na upravljanje GKP Čakom d.o.o., koji je obvezan u skladu s Pravilnikom o javnim parkiralištima svima i pod jednakim uvjetima omogućiti parkiranje uz naplatu.

U skladu s preuzetim obvezama je i čišćenje snijega na parkiralištima u sustavu naplate i stambenim zonama u užem centru Grada. Čišćenje snijega na parkiralištima u sustavu naplate, nije u planu zimske službe Grada Čakovca.

Komunalno i prometno redarstvo Grada Čakovca, fizičkim i pravnim osobama u skladu s Odlukom o održavanju i uređenju naselja naložilo je obvezu čišćenja javno prometnih površina uz privatne parcele, poslovne prostore ili površine kojima upravlja, sukladno prostornim mogućnostima.”

Pitanje smo proslijedili  u GKP Čakom d.o.o. odakle smo primili njihovo očitovanje koje nam je poslao Matija Mađar.

Očitovanje GKP Čakom d.o.o. Čakovec:

Vaša primjedba na čišćenje snijega je djelomično opravdana. GKP Čakom d.o.o. Čakovec ima mogućnost da očisti sva parkirališta osim onih tzv. kolnih parkirališta koja se nalaze između kolnika i pločnika. U dogovoru sa službama koja se brinu o čišćenju grada od snijega, prvo se čiste kolnici koji višak snijega bacaju na “kolna parkirališta”.

Isto se radi kod čišćenja pločnika koji se čiste na način da se i sa tih površina snijeg baca na “kolna parkirališta”. Stoga je odlučeno da se u slučaju ovakvih nepogoda riskira i da se na korist čistih pločnika i kolnika izgubi određeni broj parkirnih površina. Nešto slično je i sa  izvan uličnim parkiralištima.

Snijeg se čisti sa puteva – cesta i odlaže na parkirna mjesta. Čišćenjem parkirnih mjesta snijeg se sa većeg dijela parkirnih mjesta odlaže na manji dio parkirnih mjesta. Time se također gubi manji dio parkirnih površina grada. Mogućnost je i da se sa tih parkirališta na kojima privremeno smještamo višak snijega očisti snijeg, ali vrijednost troškova odvoza snijega sa tih površina bi uvelike premašio korist od slobodnih parkirnih mjesta i prihod koji bi ta mjesta ostvarivala. 

Što se tiče parkiranja za invalidne osobe dogovorom grada Čakovca i GKP Čakom d.o.o., invalidne osobe se u nedostatku parkirnih mjesta za invalide mogu parkirati na bilo koje parkirno mjesto na parkiralištima pod naplatom. Invalidi ne trebaju plaćati parkiranje niti na mjestima za invalide niti na parkiralištima pod naplatom.

U konkretnom slučaju (vidljivom iz priložene slike), parkiralište za invalide je očišćeno, ali nije očišćen bočni prilaz parkiralištu. To svakako jest pogrešno, no s obzirom na količinu snježnih padalina i način čišćenja, mišljenja smo da postoje objektivni razlozi koji su tome doprinijeli.

Korisnik koji je postavio pitanje – osobito ako se radi o osobi koja ima status invalida, da se izravno obratio GKP ČAKOM d.o.o. sa zahtjevom za pomoć pri čišćenju prilaza parkiralištu za invalide, zasigurno bi naišao na razumijevanje, odnosno minimalno bi dobio uputu o mogućnosti parkiranja i na bilo koje drugo očišćeno mjesto, piše u priopćenju Čakoma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije