NIKAD SE NE SMIJE ZABORAVITI

FOTO Međimurska županija obilježila 25 godina od vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’

- Oluja je najveća i najvažnija vojna akcija Domovinskog rata jer je njome oslobođena gotovo trećina Hrvatske - rekao je župan Posavec

– Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja jedan je od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. To je naš dan slobode. S nama su i svi oni koji su dali živote za slobodu Hrvatske. Oni su naš zalog za budućnost – kazao je predsjednik Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat u svom govoru pritom naglasivši važnost iskazivanja poštovanja svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Oluja”, hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima.

Međimurska županija je u utorak, 4. kolovoza, uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine i događaja prilikom kojih je u vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja” oslobođen grad Knin, obilježila ove značajne povijesne datume.

>> Međimurska županija obilježila 25 godina od vojno-redarstvene operacije “Oluja”

Kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih zapalili su svijeće i položili vijence saborske zastupnice Andreja MarićBoška BanVlahek, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak sa zamjenicima Dragutinom Glavinom Franjom Makovcem, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Mario Medvedom Zoranom Vidovićem, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnici međimurskih općina, načelnik PU Međimurske Ivan Sokač, predstavnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, Zrinske garde Čakovec i političkih stranaka.

Zahvalnost za sve znane i neznane sudionike Domovinskog rata, na njihovoj hrabrosti i žrtvi, uputio je fra Željko Železnjak, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu prilikom molitve za branitelje.

– Nemoguće je zbog obimnosti povijesnog materijala i mnogobrojnih manje poznatih činjenica pobrojiti sve što se događalo u vojnim akcijama i u “Oluji” i uopće, u Domovinskom ratu. Što god se reklo, činit će se premalo i nedovoljno. Osim toga, svaka skupina branitelja koja je sudjelovala u “Oluji” ima različita iskustva s obzirom na zadaću koju je imala, a njihova iskustva niti izdaleka nisu javno prezentirana i ostala su nepoznata do danas – poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je podsjetio na događanja tijekom Domovinskog rata i na nemjerljivu ulogu međimurskih branitelja.

– Datume iz naše povijesti pak treba dostojno obilježiti i proslaviti u ime prošlosti, sadašnjosti, ali i naše budućnosti. “Oluja” je najveća i najvažnija vojna akcija Domovinskog rata jer je njome oslobođena gotovo trećina Hrvatske. Ona je danas nezaobilazna povijesna činjenica i veliki datum u stvaranju i obrani Hrvatske i  završetak ratnih operacija u Hrvatskoj – zaključio je župan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije