Književna večer uz 30. godišnjicu smrti Kalmana Mesarića

U organizaciji Grada Preloga, Ogranka Matice Hrvatske Čakovec, Doma kulture Grada Preloga i Župe sv. Jakoba Prelog, 30. siječnja u dvorani Pastoralnoga centra Blaženog Alojzija Stepinca održana je književna večer povodom 30. godišnjice smrti Kalmana Mesarića.

Sam program započeo je svetom misom u crkvi Sv. Jakoba u Prelogu, nakon koje su predstavnici Grada Preloga i Matice Hrvatske ogranak Čakovec položili vijenac na spomen-ploču Priločkih velikana.

O Kalmanu Mesariću i njegovom književnom opusu izlagali su prof. Vladimir Kapun i prof. dr. Stjepan Hranjec, predsjednik ogranka Matice Hrvatske Čakovec. Prigodnim riječima o Klamanu Mesariću obratio se i gradonačelnik Dragutin Glavina te preč. Antun Hoblaj.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su članovi KU “Seljačka sloga” Prelog koji su izveli isječak iz predstave “I u našem gradu” (Mirjana i Zlatko Hržić) te članovi Proličke amaterske scene koji su izveli isječak iz predstave “Korak preko rampe” (Barbara i Dejan Novak).

Isječak iz romana “Dravom zlato plovi” čitala je članica KU “Seljačka sloga” Prelog Mirjana Hržić, dok su isječak iz predstave “Gospodsko dijete” izveli Željka Grabant, članica Priločke amaterske scene i Benjamin Mihoci, član KU “Seljačka sloga” Prelog.

Kalman Mesarić bio je vrsni kazališni praktičar i teoretičar, dramatičar, tvorac hrvatskog pučkog kazališta, pjesnik, prozaist, polemičar, kritičar i režiser, dvostruki dobitnik Demetrove nagrade. Na njegovoj rodnoj kući, na adresi Kalmana Mesarića 12 u Prelogu, postavljena je spomen ploča njemu u čast.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije