Vijesti / Društvo
Društvo
VEĆINA IH JE U AZILU 10 razloga zbog kojih su psi mješanci posebniji od čistokrvnih pasa
Korina Ban

UDOMITE IH!

VEĆINA IH JE U AZILU 10 razloga zbog kojih su psi mješanci posebniji od čistokrvnih pasa

U njima možda ne teče "plava krv", ali i mješanci su itekako posebni i čarobni psi

Svaki pas zaslužuje ljubav, topao dom i dobra vlasnika. A upravo o tome sanjaju i psi koji žive u azilima i skloništima te oni nezbrinuti, od kojih su većina mješanci. Donosimo 10 razloga zbog kojih su psi mješanci zakon i zašto bi upravo jedan krzneni mješanac mogao biti savršen kućni ljubimac za vas. piše zadovoljna.hr

1. Ne postoje dva ista psa mješanca
Kod čistokrvnih pasa važno je da je svako novo leglo izgledom i temperamentom jednake kvalitete. Mješanci su pak svi drugačiji, pa je time i svaki mješanac jedinstven. Osim toga, kada želite udomiti psa iz skloništa, ondje će vas dočekati raznolikiji izbor nego kod uzgajivača.

2. Mješanci su fleksibilniji od čistokrvnih pasa
Čistokrvni psi već imaju određenu narav, zbog čega ih se preporučuje odgajati i trenirati na određeni način, dok su psi mješanci puno fleksibilniji kad je riječ o tome. Osim toga, lakše se prilagođavaju na različita domaćinstva i uvjete življenja, dok čistokrvni psi imaju specifične urođene vještine.

3. I mješanci mogu ići na natjecanja
I u Hrvatskoj se održavaju natjecanja u kojima sudjeluju psi mješanci, kao što su natjecanja u agilnosti, poslušnosti, natjecanja pasa tragača i spasioca...

4. Mogu se trenirati za rad u spasilačkim i sličnim službama
Rad u spasilačkim i sličnim službama, kao što je policija, više nije rezerviran samo za čistokrvne pse. I mješanci su jednako sposobni za vrhunsko treniranje i izvršavanje hvalevrijednih akcija poput spašavanja ljudskih života.

5. U novu obitelj dolaze već istrenirani
Mnogi mješanci koji se nalaze u skloništima već su imali obitelj u kojoj su naučili gdje (ne) smiju vršiti nuždu, slušati naredbe ili su, primjerice, naučeni na život u manjim domovima. A to je veliki plus.

6. Možete preskočiti fazu štenca
Mnogi vlasnici pasa baš žele štenca i uživaju imati malog psića u domu, ali ima i onih koji nemaju vremena ili strpljenja trenirati psića. Iz skloništa možete udomiti i mješanca koji više nije štene, odnosno psa bilo koje životne dobi, pa tako i udomiti starijeg psa kojem ćete uljepšati njegove zlatne godine. Kod odraslih pasa unaprijed ćete znati i njihov temperament, tako da u budućnosti neće biti iznenađenja.

7. Imaju manje zdravstvenih poteškoća od čistokrvnih pasa
Prema nekim tvrdnjama, mješanci su zdraviji od čistokrvnih pasa. To nije dokazano, ali poznato je da su određene pasmine sklonije određenim bolestima. Kod mješanaca postoji manji rizik od obolijevanja od tih bolesti jer iako, recimo, imaju gene zlatnog retrivera, imaju ih manje od čistokrvnog zlatnog retrivera.

8. Manji su trošak
Prvenstveno zato što ih ne kupujete, već udomljujete. Osim toga, psi su u skloništima kastrirani, odnosno sterilizirani i cijepljeni do određenog datuma, pa i tako štedite novac.

9. Spašavate život
Mnogim psima pronađenima na cesti koji su prepušteni samima sebi, a većina su mješanci, prijeti eutanazija ako im se do određenog datuma ne pronađe dom. Osim toga, pas koji je bio maltretiran, zlostavljan ili koji je živeći na cesti podletio pod automobil i ozlijedio se, bit će izuzetno zahvalan ako ga udomite jer će smatrati da ste mu spasili život.

10. Njihova je osobnost posebna
Zahvaljujući tome što je njegova genetika nepoznata, udomite li štenca mješanca, kako on odrasta, upoznavat ćete njegovu jedinstvenu narav i temperament. Uživajte u spontanosti koju taj proces donosi i otkrivanju kakvog ste divnog mezimca udomili.

Pas vam doslovno može promijeniti život – pročitajte zašto je dobro imati psa. Djeca uvijek razviju posebnu vezu sa svojim ljubimcima, a evo zašto bi dijete trebalo imati kućnog ljubimca.

U azilima diljem Hrvatske mnogi psi čekaju na svoj dom, a u nastavku teksta pogledajte neke od predivnih njuškica koje se udomljuju.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!