Margit Mirić iz Draškovca postala “Vitez svjetovne kulture”

Margit Mirić, ravnateljica Osnovne škole Draškovec 19. siječnja u Budimpešti na gala programu Dani mađarske kulture postala je “Vitez svjetovne kulture”. Taj naslov dodjeljuje Zaklada za kulturu naselja na prijedlog neke civilne udruge diljem svijeta, ravnateljicu je predložilo Društvo za javnu prosvjetu Kerestura za svoju djelatnost na polju razvoja i uzdizanja pomurskih Hrvata i njihova povezivanja s matičnom domovinom, piše Prelog.hr.

Zaklada za kulturu naselja utemeljena je 1998. godine ciljem očuvanja kulturnog nasljeđa i povezivanje naroda, članovi su joj volonteri sa svih strana svijeta. Povodom milenijske godine Zaklada je utemeljila viteški red za mađarsku kulturu odnosno za svjetovnu kulturu. Pripadnost viteškome redu predstavlja jednu vrstu moralnog priznanja.

Članovi viteškoga reda mogu biti osobe koje su volonterski radile na području kulture i na povezivanju naroda. Ravnateljicu draškovečke škole za nagradu je predložilo Društvo za javnu prosvjetu Kerestura na čelu s predsjednicom Eržebet Deak, a Kuratorij Zaklade za kulturu prihvatio prijedlog.

Predsjednica Deak i predsjednica keresturske hrvatske samouprave Anica Kovač pismo o odobrenju prijedloga i pozivnicu na gala program osobno su donijele gospođi Mirić i predale joj na božićnom programu Osnovne škole Draškovec održane u Domu kulture Grada Preloga. Pismo i pozivnica je predana u pratnji članova Udruga Zrinskih kadeta, koji svake godine svojim prisustvom daju posebni značaj središnjoj svečanosti.

Margit Mirić podrijetlom je iz Serdahela, a nakon školovanja na Visokoj pedagoškoj školi je započela raditi u Okružnoj hrvatskoj osnovnoj školi. Privatni život ju je odveo u hrvatsko Međimurje, gdje su svi prihvatili.

Završivši Pedagošku akademiju u Zagrebu radila je kao učiteljica u Draškovcu a već devetu godinu obnaša dužnost ravnateljice u tome mjestu. Margit Mirić nije zaboravila na svoj rodni kraj, u mnogim aktivnostima pomaže pomurske škole, kako sa svojim stručnim pedagoškim znanjem tako i s dobrovoljnim radom na društvenom polju.

Njezinim posredstvom su donirane hrvatske knjige pomurskim školama, više puta je omogućila serdahelskoj djeci da borave na izletima, održano je stručno savjetovanje pedagoga iz Pomurja, održava hrvatski kružok u Serdahelu, sudjeluje u europskim projektima pomurskih i međimurskih škola.

Ove godine je četiri osobe steklo je pravo na naslov “Viteza svjetovne kulture” i to kompozitor iz Slovačke, diplomat iz Norveške, pedagoginja iz Hrvatske i dirigent iz Mađarske. Svečanoj dodjeli naslova prisustvovala je Silvija Malnar, hrvatska konzulica u Mađarskoj kao i predstavnica Grada Preloga, pročelnica Upravnog odjela za upravu i društvne djelatnosti Grada Preloga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije