Vijesti / Društvo
Društvo
VIDEO I FOTO Cesta od 37 milijuna kuna: Četiri mjeseca prije roka otvorena prva dionica sjeverne čakovečke obilaznice
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Krešimir Stančić

MINISTAR BUTKOVIĆ U ČAKOVCU

VIDEO I FOTO Cesta od 37 milijuna kuna: Četiri mjeseca prije roka otvorena prva dionica sjeverne čakovečke obilaznice

Rečeno je da je ovo početak značajnih ulaganja u cestovnu infrastrukturu našeg kraja koja bi trebala uključiti izgradnju obilaznica Preloga i Nedelišća te kompletno prometno rješenje situacije vezane uz Mursko Središće

Danas je u promet puštena prva dionica sjeverne čakovečke obilaznice u dužini od 1,64 kilometra. Vrijednost izvedenih radova iznosi oko 37 milijuna kuna. Najavljeno je da će uskoro biti objavljen natječaj za drugu fazu radova koji bi trebali započeti početkom slijedeće godine. Otvarajući ovu dionicu ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekli su da bi izgradnja kompletnog profila sjeverne obilaznice Čakovca trebala završiti unutar dvije godine, uz ukupnu vrijednost radova od 135 milijuna kuna.

Naglasili su da je ovo samo početak značajnih ulaganja u cestovnu infrastrukturu našeg kraja koja bi trebala uključiti izgradnju obilaznica Preloga i Nedelišća te kompletno prometno rješenje situacije vezane uz Mursko Središće.

- Radovi su završeni četiri mjeseca prije roka, što je dobro i pohvalno. Sada smo pred raspisivanjem natječaja za realizaciju druge faze radova, dok je za treću fazu izrađena projektna dokumentacija. Sve ide svojim tijekom i očekujem da će radovi na realizaciji druge faze krenuti početkom slijedeće godine. Ovaj projekt potvrđuje prisutnost Hrvatskih cesta u realizaciji velikih infrastrukturnih zahvata širom cijele, a uz kompletno dovršenje ovog projekta na području Međimurja pred nama je izgradnja obilaznice Preloga, za što će se natječaj raspisati do kraja godine.

Tu su i obilaznice Nedelišća i Pušćina, obilaznica Šenkovca i naravno Murskog Središća kao jednog akutnog problema gdje Hrvatske ceste pripremaju studijsku i projektnu dokumentaciju kako bi se najveći dio tog zahvata financirao tijekom slijedećeg mandata Vlade. Uz sredstva iz državnog proračuna, tu računamo i na novac EU fondova, posebno u sljedećem operativnom razdoblju, rekao je Butković.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić dodao je da mu je uvijek posebno drago kada se u promet puštaju nove dionice cesta.

Već prije godinu-dvije smo rekli da je Međimurje u našem fokusu što se tiče ulaganja u cestovnu infrastrukturu. U tom smislu puštamo u promet prvu fazu ove obilaznice u dužini od 1,64 kilometara, vrijednu oko 37 milijuna kuna za građenje i nadzor. Važno je reći da sada automatski kreće nadmetanje za drugu fazu radova, a u slijedeće dvije godine vjerujemo u završetak izgradnje kompletne duljine obilaznice. To će doprinijeti značajnom rasterećenju centra Čakovca od teretnog promet.

Ostali projekti u Međimurje za koje pripremamo dokumentaciju, a već ih je pobrojao ministar, značajno će poboljšati kvalitetu života u centrima naselja, jer ćemo izmjestiti tranzitni promet iz njihovih središta. Time ćemo pomoći i gospodarstvu, jer će se uz te ceste formirati nove gospodarske zone, ali će se skratiti putovanje robe do krajnjeg korisnika, zato što više neće ići kroz sam centar grada čime će se podići kvaliteta života tim ljudima, naglasio je Škorić.

Međimurski župan Matija Posavec smatra da je nama u Međimurju važno svako ulaganje u prometnu infrastrukturu, jer se time pridonosi sigurnosti, ali i gospodarskom razvoju.

- Ne radi se samo o ovoj obilaznici, iako je i ona važna na pravcu povezivanju Čakovca i Varaždina, dvaju županijskih središta između kojih dnevno prometuje oko 19.200 vozila. Ta brojka potvrđuje da se radi o velikom prometnom problemu kojem se treba ozbiljno pristupiti, baš kao i obilaznicama Preloga i Murskog Središća. Jednako je bitna i obnova kolnika državne ceste prema Štrigovi, kao i rekonstrukcija državne ceste D 20 kroz Štrukovec prema Goričanu. Vjerujem da će ovaj projekt biti samo početak malo jačeg i kvalitetnijeg ulaganja u naše prometnice, poručio je Posavec.

Zamjenik čakovečkog gradonačelnika Zoran Vidović zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji projekta.

- Ova će obilaznica doprinijeti rasterećenju prometa kroz centar grada. U ovom projektu i mi smo sudjelovali sredstvima iz gradskog proračuna, pa je tako Grad Čakovec sufinancirao javnu rasvjetu u vrijednosti1,4 milijuna kuna. Nadam se što prije nastavku radova na drugoj fazi, a za nas je lokalno važno da u što skorije vrijeme profunkcionira prometnica između Županijske bolnice i Šenkovca. Očekujem da će i taj dio biti otvoren za promet tijekom rujna, uvjeren je Vidović.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!