Vijesti / Društvo
Društvo
VODIČ ZA GLASANJE Evo kako sutra na biralištima ispravno ispuniti glasački listić
Luka Klun/Pixsell

parlamentarni izbori 2020.

VODIČ ZA GLASANJE Evo kako sutra na biralištima ispravno ispuniti glasački listić

Ako sutra planirate na izbore, pročitajte ovaj tekst...

Kako bi se razriješile sve dileme ili moguće nedoumice oko ispunjavanja glasačkih listića, navest ćemo točno što piše u Zakonu o izborima zastupnika i zastupnica u Hrvatski sabor.

Ako birač zaokruži samo redni broj ispred naziva liste, a nije dao preferirani glas kandidatu, glasački listić je - važeći.

Ako birač zaokruži redni broj za jednu listu, a dao je preferirani glas kandidatu s druge liste u odnosu na glas za listu, glasački listić je - važeći, dok se preferirani glas kandidata - neće uvažiti.

Ako je birač dao preferirani glas za dva ili više kandidata na istoj listi, glasački listić je - važeći u odnosu na glas za listu, bez obzira na to je li redni broj ispred te liste zaokružen ili nije, dok se preferirani glasovi za kandidate - neće uvažiti.

Ako je birač dao preferirani glas kandidatu s određene liste, a nije zaokružio redni broj ispred te liste, glasački listić je - važeći kako u odnosu na glas za listu tako i u odnosu na preferirani glas za kandidata s te liste.

Ako je birač dao preferirani glas za kandidate s različitih lista i zaokružio je redni broj ispred jedne od tih lista, glasački listić je - važeći u odnosu na glas za listu, kao i za preferirani glas s te liste ako je toj listi dao samo jedan preferirani glas.

A nevažeći glasački listić jest:

- neispunjeni glasački listić;

- glasački listić popunjen na način da se ne može sa sigurnošću utvrditi volja birača i okolnost za koju je listu, odnosno kandidata, glasao;

- glasački listić na kojem je birač glasao za dvije ili više lista, odnosno kandidata;

- glasački listić na kojem je birač glasao za kandidate s različitih lista, a nije zaokružio jednu od lista.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!