Vijesti / Društvo
Društvo
TUŽNA VIJEST Umro je voljeni i skroman dr. Anđelko Škoda iz Šenkovca
ČAKOM

Pogreb u 15 sati

TUŽNA VIJEST Umro je voljeni i skroman dr. Anđelko Škoda iz Šenkovca

Bio je zaštitni znak međimurskog zdravstva. Zaposlenik sadašnje Županijske bolnice Čakovec i zdravstvenog sustava prije, učesnik Domovinskog rata, sportaš i veliki Kotoripčanin

- S posebnim pijetetom i tugom javljamo da nas je napustio vrstan kirurg, humanista i nadasve veliki domoljub dr. Anđelko Škoda. Nemjerljiv je doprinos dr. Škode, kao dugogodišnjeg voditelja odjela kirurgije. Utemeljio je suvremene operativne traumatološke procedure, stvarao s kolegama modernu i nadaleko priznatu kiruršku školu, a svojom je skromnošću i ljudskim društvenim dosezima bio poznat i priznat nadaleko diljem domovine. Izvanredan i vječan naklon svoje domovine dr. Škoda je osim dugogodišnjim angažmanom i doprinosom u Županijskoj bolnici Čakovec, zavrijedio i kao branitelj domovine. Prošavši većinu teških ratišta i spasivši brojne živote ranjenih branitelja i civila, dr. Škoda je posebno ostao vječno upamćen u Tolisi i Orašju braneći opstojnost Hrvata u Bosanskoj Posavini. 

Tužno priopćenje nam je u ime ravnateljstva uputio ravnatelj Županijske bolnice Čakovec  doc.dr. sc. prof. Tomislav Novinščak.

Rođen je u Kotoribi gdje je jednostavno bio „Škodov Anđelko“. Rodnu sredinu je volio iznad svega što dokazuju svi slobodni trenuci koje je ovdje provodio nedjeljom s obitelji, dolazeći ovamo iz Šenkovca gdje je živio. Supruga Ana je u Kotoribi pronalazila svoje čari, djeca Tanja i Davorin svoje, a Anđelko bi to svako  jutro  bio prvi na malonogometnom igralištu kod stare škole.

Bio je jedan od grupe zaljubljenika u mali nogomet koji su kontinuitet igranja malog nogometa ovdje pokrenuli davne 1975. godine pa današnji Malonogometni klub u Kotoribi nosi i ime MNK Klub 75. Igrajući, često je odlazio s terena  dajući savjete bolesnima jer su Kotoripčani znali kako je u nedjelju u Kotoribu doći dr. Anđelko. Svojim je suigračima bio „melem na povrede“ i po njemu na terenu nije smjelo biti sportskih povreda. Igrao je to sve dok je „išlo“. Godine i nogomet su učinili svoje…

Kotoriba i Kotoripčani ga nikada ne bi smjeli zaboraviti jer je, uz pokojnog doktora Stjepana Trojka, bio službenik čovjekova i humanosti, a čime su se Kotoripčani dičili.

Njegovim stopama pošla je kći Tanja (ud. Marčec) koja je danas u istoj ustanovi  ugledna kardiologinja, a  tatine sportske gene naslijedio je sin Davorin koji je zadužio međimursku košarku.

Skromnost  mu je to bila i vrlina. Nije se želio javno eksponirati tvrdeći da ono što radi i čime se bavi dovoljno govore o njemu.

- Zašto bi posebno trebalo isticati mene ? Svi smo na ovom igralištu jedno. Svi smo ovdje jer volimo taj nogomet - rekao nam jednom prilikom kada smo ga pitali o počecima kontinuiranog igranja malog nogometa u Kotoribi.

Sprovod dr. Anđelka Škode, koji je umro u 77. godini života, je u subotu 4.srpnja u 15 sati na čakovečkom groblju, a djelatnici Županijske bolnice Čakovec će se od dragog kolege i učitelja oprostiti u utorak  7. srpnja u 12 sati u Biblioteci Bolnice.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!