Vijesti / Društvo
Društvo
KAKO ĆEMO U NEDJELJU NA IZBORE? Ovo su upute kojih se treba držati...
Patrik Macek/PIXSELL

OBJASNIO DIP

KAKO ĆEMO U NEDJELJU NA IZBORE? Ovo su upute kojih se treba držati...

Dezinficijens, dovoljan razmak između kutija, mjerenje temperature... Evo što nas čeka u nedjelju!

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa kazao je kako su donijete tehničke upute za sam dan izbora. Jedna uputa odnosi se na provedbu izbora na redovnim izbornim mjestima, a druga u domovima za starije jer postoje posebni epidemiološki zahtjevi.

Kaže kako je jedna osnovna poruka -  budimo odgovorni.

"Molim sve glasače, koji se nalaze u samoizolaciji, da se do četvrtka jave izbornim povjerenstvima u svojim gradovima kako bi birački odbori mogli napraviti plan rada", rekao je Sessa.

Što se tiče uređenja biračkog mjesta, treba voditi brigu da su sva biračka mjesta dezinficirana. Svi članovi biračkog odbora, moraju imati maske, a preporuka je da nose i rukavice. Rukavice su obvezne kod onog člana koji identificira građane putem osobne iskaznice. Predsjednici biračkih odbora moraju osigurati da na ulazu stoji dezinficijens, a netko od članova odbora će nadgledati da građani dezinficiraju ruke. Udaljenost glasačkih kutija i paravana mora biti najmanje 1, 5 metra.

Što ako ste u samoizolaciji?

Birači koji su u samoizolaciji moraju najmanje tri dana prije izbora javiti to odboru kako bi se mogli organizirati. Glasanje takvim biračima, koji zbog bolesti ili invaliditeta ne mogu na biračko mjesto, njima će doći član odobra na mjesto prebivališta, a glasat će pred ulazom u stan ili kuću. Morat će obvezno imati maske na licu. 

Prije istresanja glasačkih listića iz kutije, površinu treba dezinficirati, pričekati da se osuši, a potom na nju staviti listiće. Maske su i u tom postupku obvezne, a rukavice se preporučuju. Članovi biračkih odbora također moraju biti udaljeni najmanje metar i pol, za promatrače to je dva metra.

Ujutro izmjerite temperaturu

Preporuka za birače je da ujutro mjere temperaturu i ako je ona viša od 37,2 moraju se javiti epidemiologu i ne pristupiti glasanju. Preporuka je da se nose maske na birališta, no to nije obavezno. Kod identifikacije će je morati skinuti. Birač je dužan dezinficirati ruke i mora stalno paziti da bude na distanci. Ulazi se na biračko mjesto jedan po jedan. Poželjno je da građani čekaju na otvorenom prostoru. Istovremeno u prostoru može biti toliko birača koliko je biračkih mjesta. Preporuka je da ponesu svoju kemijsku te da se na biračkom mjestu zadrže što je kraće moguće, javlja RTL.

Glasanje u domovima za starije

Donesena je i tehnička uputa za glasanje u domovima za starije i nemoćne jer je to posebno osjetljiva populacija. Biračko mjesto će biti u holu, a ako je osoba nepokretna, članovi biračkog odbora ulazit će u sobe, pojasnila je Ana Lovrin.

U domovima za starije preporučuju se pojačane mjere. Članovi biračkih odbora moraju cijelo vrijeme nositi maske, rukavice i navlake za cipele. 

Na novinarsko pitanje što s onima koji se nađu u samoizolaciji nakon četvrtka rečeno je da će se i njima omogućiti glasovanje ako se jave biračkom odboru.

Hoće li glasati svi u samoizolaciji?

Na pitanje o Đakovu gdje je preko tisuću ljudi u samoizolaciji, rečeno je kako Đakovo ima 36 biračkih mjesta te među njima ima i djece ali i onih koji neće imati želju glasati.

''Naravno da će DIP pratiti cijelu situaciju, no naći ćemo načina da se omogući glasanje svima. Ali to pravo nije apsolutno, birački odbori će dati sve od sebe", rekao je Slaven Hojski.

"U Zagrebu je 600 biračkih mjesta i na broj samoizoliranih to ne bi trebalo predstavljati problem''.

Što se tiče birača u BiH gdje mnogi imaju prijavljeno biralište u Hrvatskoj, Lovrin je kazala: ''S obzirom na izmjenjene situacije,  u Ministarstvu uprave razmišlja se da se omogući upis na mjesto koje je biraču dostupno''.

Što se tiče popunjenosti biračkih odbora, ona je sada na 97 posto.

Sessa smatra da se ne može produžiti vrijeme rada birališta i da će svi imati priliku glasati do 19 sati.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!