Vijesti / Društvo
Društvo
VIDEO Nevjerojatna priča: Ivan Mezga iz Slakovca skočio u Muru i spasio lane od utapanja
Privatna arhiva

DONOSIMO VIDEO SPAŠAVANJA

VIDEO Nevjerojatna priča: Ivan Mezga iz Slakovca skočio u Muru i spasio lane od utapanja

- Nisam uopće razmišljao, samo sam skočio u tu muljevitu Muru da bih pomogao malom, bespomoćnom biću, rekao nam je Ivan Mezga (21) iz Slakovca koji je doslovce riskirao vlastiti život kako bi spasio lane koje se utapalo pred njegovim očima... Ova će vam priča, ali i video popraviti dan!

Bilo je to 6. lipnja oko podneva. Ivan Mezga (21) iz Slakovca, zajedno sa svojim prijateljima Karlom i Ivom krenuo je na druženje u prirodu, na Muru kod Križovca. Uobičajen, bezbrižan dan koji su provodili zajedno uskoro je postao jedan od onih koji će pamtiti čitav život. 

- Kad smo stigli na Muru smjestili smo se uz obalu. Čuli smo zapomaganje, odnosno cvilež i šokirali se. Ugledali smo maleno lane koje se utapa u dubokoj, hladnoj i muljevitoj vodi. Nije nam dugo trebalo da se priberemo i shvatimo da mu moramo pomoći. U onom trenutku prvo što smo učinili je pretražili na YouTube-u video 'glasanje srne'. Pustili smo taj glasovni video, a lane je doista to čulo i krenulo je polako prema nama. Tada sam odlučio skočiti u vodu po to lane, bez razmišljanja. U trenu kad sam zagazio, odmah sam propao u mulj do koljena. No, nisam oklijevao, bilo je teško plivati, usporavao me mulj i drva koja su se nalazila u vodi. Kad sam konačno doplivao do laneta, osjetio sam olakšanje, iako mi je i dalje fizički bilo teško. Taj osjećaj ne mogu opisati riječima. S njim sam plivao do obale, pokušavao sam mu glavu držati cijelo vrijeme iznad vode - govori nam Ivan.

Kad je stigao blizu obale, u pomoć mu je priskočio prijatelj Karlo. Nisu ni shvatili da je Karlu, kad je bespomoćno lane uzeo u ruke, ispao mobitel u vodu. To su primijetili tek par sati kasnije. Poslije ga više nisu pronašli...

Kad su lane polegli na pod, budući da se napilo vode, činili su sve kako bi ga spasili.

- Nismo znali točno što trebamo činiti, prvi put smo se našli u ovakvoj situaciji. No, hvala Bogu, uspjeli smo. Oživljavali smo ga, činili smo sve kako bi to malo biće ispljunulo vodu koje se nagutalo. Počelo je disati normalno, a mi smo bili neopisivo sretni. Zamotali smo ga u dekicu i zvali smo Lovačko društvo iz Vratišinca. Lovočuvar je došao u roku od pet minuta. I on je bio iznenađen i sretan u isto vrijeme, nije mogao vjerovati da sam skočio u tu muljevitu vodu i spasio to maleno biće, priča nam Ivan.

Srećom, ova priča ima sretan završetak.

Lane se sada nalazi kod lovočuvara i zdravo je. Zbrinuo ga je i hrani ga u Šenkovcu. A hrabri mladić i dalje redovito zove lovočuvara i provjerava kako je lane. 

U nastavku donosimo video i fotografije spašavanja koje nam je ustupio sam Ivan Mezga.

Ovakve priče vraćaju nam osmijeh na lice. Svaka čast Ivanu, Karlu i Ivi, ekipi koja se brzinski snašla i spasila nevino, maleno biće. Sigurni smo kako se dobro dobrim vraća, a ovi mladi ljudi svojim herojskim činom doista mogu biti primjer svima nama.

POGLEDAJTE VIDEO SPAŠAVANJA LANETA

Najnovije

Reci što misliš!