Vijesti / Društvo
Društvo

ČESTITAMO

VIDEO I FOTO Predstavljeni monografija i medalja povodom 20. obljetnice Župe sv. Antuna Padovanskog

Župa sv. Antuna Padovanskog Čakovec je bila domaćin predstavljanja prigodne monografije i medalje, a sve povodom 20 godina Župe

Prazniku pisane riječi nazočili međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, Ivan Sokač, načelnik PU međimurske, Stjepan Horvat,predsjednik Podružnice UDVDR-a Međimurske županije, i drugi uglednici iz gospodarskog, društvenog i vjerskog života Međimurske županije.

U dobrano ispunjenoj župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog jučer navečer održana je svečana promocija. Svečanoj promociji prethodila je sveta misa koju je predvodio fra Tomislav Božiček, župnik Župe sv. Antuna Padovanskog.

FOTO Predstavljene monografija i medalja povodom 20. obljetnice Župe sv. Antuna Padovanskog Fotogalerija

U uvodu promociji on je izrazio zahvalnost svima koji su ugradili makar i djelić sebe kako bi se drugom knjigom nadopunilo ono što je u njoj napisano 2011. godine. Autori ovog velebnog pisanog spomenika su fra Antun Jasenović, fra Tomislav Božiček i Vladimir Kapun.- Ovom smo sv. misom zahvalili Bogu što je podržao mene na mojoj životnoj i spisateljskoj ustrajnosti. Potonje je postalo posebno veliko u vrijeme COVIDA-19 kada sam sredio sijaset činjenica vezanih uz monografiju i župu. Posebno me veseli što je kroz to vrijeme nastao i film o Župi koji će biti prikazan 16. lipnja u čakovečkom Centru za kulturu. Izrazio je žaljenje što ovom činu ne mogu nazočiti profesor Kapun koji nas je napustio u kolovozu prošle godine i fra. Jasenović koji je preminuo u ožujku ove godine.

Na promociji su redom govorili Nataša Kralj, prof. i lektor, koja je istaknula kako je ovaj župni književni spomenik nastao u čast 20-te obljetnice Župe sv. Antuna Padovanskog i nadopuna je prvoj monografiji nastaloj 2011. godine. Istaknula je put njenog nastajanja prisjetivši se tužnih trenutaka koje je spomenuo fra. Božiček. Spominjući nadopune posebno je istaknula kako sada književno zdanje sadrži poglavlje o hrvatskim braniteljima čakovečkog područja. I ona je izrazila zahvalnost onima koji su uložili trud kako bi ovo književno djelo moglo s ponosom pred čitatelje.Dr. sc. Stjepan Hranjec, prof. emer. i književni povjesničar, jedan od najplodnijih pisaca monografija na našem tlu rekao je kako se radi o izdavačkom poduhvatu čiji je glavni „krivac” fra. Božiček, Izrazio je pohvale Župi koja u „samo” 20 godina postojanja ima čak dvije monografije, a što je rezultat dinamične djelatnosti Župe. - Ovaj drugi dio je posvećen „živoj crkvi”- istaknuo je i dodao kako bi danas svaka naša župa trebala imati svoju monografiju. Dr. sc. Damir Mataušić, prof., akademski kipar i medaljer, je rekao kako je izrađeno 150 medalja i da mu je posebno drago što i dalje nastavlja suradnju s Čakovcem, a posebno mu je drago što će medalje zlatnog i srebrnog sjaja buduće generacije podsjećati na život Župe.

Fra. Božiček podastro je podulji spisak onih koji su sudjelovali u kreaciji ovog književnog spomenika, a obraćanje okupljenima je završio riječima:

- Hvala vam što ste mi vjerovali !

Svečanost promocije svojim je pjevanjem uveličao Župni zbor Župe sv. Antuna Padovanskog.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!