NAJAVLJENO UVOĐENJE ZRAČNE POŠTE

ČAKOVEČKA BOLNICA U godinu dana povećali prihode za 30 milijuna kuna i doveli čak 15 novih liječnika

U godinu dana povećali prihode za 30 milijuna kuna, doveli 15 novih liječnika, obavili 100 tisuća više pretraga i postupaka, povećali plaće i rashode za lijekove....

Međimurska županija u zdravstvo trenutačno ulaže 185 milijuna kuna, na početku korona krize prioritet je bila nabava respiratora, dobrom organizacijom zdravstveni sustav je bio zaštićen od prodora koronavirusa, a već više od 20 dana Županija je bez oboljelih. Kako ne bi zanemarila ostale bolesnike, u vrijeme pandemije je uvela e mail savjetovanje s bolesnicima koji boluju od kroničnih bolesti. Županijska bolnica osim rekonstrukcije, najavljuje i neke novine poput uvođenja zračne pošte. A bez obzira što Županija nema posebne mjere za zadržavanje liječnika, oni se u posljednjih godinu dana intenzivno vraćaju u Županijsku bolnicu, a velik broj njih povratak najavljuje. 

‘U zdravstveni sustav Međimurja ulaže se 185 milijuna kuna. Izgradili smo novi Dom zdravlja, rekonstruirana je “stara interna”, obnovljeni su odjeli neonatologije, rađaone, operacijske sale, uveden je hitni interventni kardiološki tim, nabavljen je uređaj za magnetnu rezonancu, kontinuirano se nabavlja nova oprema, financira ispostava hitne medicine u Murskom Središću i Kotoribi, a dobrom organizacijom, strateškim planiranjem i pravovremenim odlukama u potpunosti je zaštićen zdravstveni sustav od prodora koronavirusa – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, piše Župan.hr.

Projekt rekonstrukcije i opremanja Županijske bolnice Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije poboljšat će učinkovitost i pristup dnevnoj bolnici, Odjelu za fizikalnu terapiju, ali i dnevnoj kirurgiji. Pa će rekonstruirani i dograđeni objekt Paviljona III. omogućiti bolje i kvalitetnije uvjete za Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije, Centralne dnevne bolnice s kemoterapijom, Odjel psihijatrije i Psihijatrijsku dnevnu bolnicu koja će biti premještena iz starog bolničkog zdanja izgrađenog davne 1857. godine.

Ukupna vrijednost  projekta je 64,7 milijuna kuna, od čega je 50 milijuna kuna financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj (85%) i proračuna RH (15%), a preostali dio od 14,7 milijuna financira Međimurska županija. Ambulante će biti opremljene najsuvremenijim medicinskim uređajima, te će se podići zdravstvena usluga i uvesti nova dijagnostika. Dnevna bolnice bit će površine oko 800 m² dok će se osigurati dodatni prostori za radne terapije, izvaninstitucionalni rad s pacijentima i mnogi preventivni programi. 

U vrijeme počekta korone Županija je prioritet dala nabavci respiratora, njih šest.

Županijska bolnica Čakovec uvela je u vrijeme pandemije i dodatne timove stručnjaka koji su na usluzi pacijentima koji boluju od kroničnih bolesti, kožnih bolesti, šećernih bolesti, bubrežnim kroničnim bolesnicima… kroz e savjetovanje. 

Inače, bolnica je uz sve izazove lani po prvi put nakon niza godinaposlovala pozitivno, što je na nedavnoj sjednici Skupštine predstavio ravnatelj bolnice doc.dr.sc. Tomislav Novinščak koji je na toj poziciji od sredine prošle godine. ‘U 2018. godini obavljeno je 760.000, a u 2019. godini čak 10% više, odnosno 860.000 dijagnostičko-rehabilitacijskih postupaka. Prihodi su povećani za 30 milijuna kuna, smanjene su profesionalne bolesti, povećani su rashodi za lijekove, povećane su plaće za 9 milijuna kuna, kapitalna ulaganja 9 milijuna kuna, a rezultat je bolji za 2 milijuna kuna.’

‘Došao sam u najgorem mogućem trenutku za ravnatelja ustanove. Promjena ravnatelja i uprave Bolnice, nedovršeni projekt ogromne rekonstrukcije Bolnice, nedovršeni projekt velike nabave medicinske opreme, tužbe liječnika, dugovi veledrogerijama, manjak kadrova, duge liste čekanja, odlazak liječnika u druge ustanove, devastirani odjeli, koronavirus… Biti kirurg i menadžer u takvim okolnostima je gotovo poželjna kombinacija. Kirurg najbolje funkcionira u stresnim okolnostima, a menadžer obožava izazove. Zavrnuli smo kao nova ekipa u ravnateljstvu i službama rukave i sanirali većinu. U svega godinu dana smo doveli 3 specijalista oftalmologije, kardiologa, radiologa, 7 ortopeda/traumatologa, vaskularnog kirurga, specijalistu hitne medicine, otorinolaringologa, 5 liječnika na hitnoj medicini, a dolazak najavljuju i drugi. Zašto dolaze je jasno, jer smo moderna i dobro infrastrukturno posložena ustanova i jer se novim ljudima daju prilike, jer se kontinuirano ulaže od strane Županije u zdravstvo i jer smo ugodna sredina za živjeti. Ne umišljam si da je dolazak specijalista zbog Uprave, ali odnos prema mladim liječnicima u smislu poticanja edukacija, davanja prilika da sudjeluju u organizaciji i promišljanju strategija razvoja je također važno.’ – kaže ravnatelj bolnice Novinščak.

Kaže i kako je ova situacija, katastrofalna epidemija koja je pogodila svijet, bila jedno teško, mučno i nada se neponovljivo razdoblje, koje još nije završilo.

‘Nakon same epidemije ostati će niz problema, ponajviše oko reaktivacije sustava i dostizanja zaostataka, ali i rješavanja nastalih problema financiranja sustava. Kao i drugi sektori i zdravstvo je ostalo bez ogromnih prihoda i bit će nužna pomoć centralne vlasti kako bi se vratili na početne pozicije, a niti one nisu bile sjajne. Rekativirali smo se u trećem tjednu na oko 75%, što je izniman rezultat cijelog tima zdravstvenih i nezdravstvenih radnika. Osobno ne mislim da ćemo biti izvrgnuti još jednom ovako strašnom pritisku pandemije i mislim da smo spremni i za takve izazove, ali ne ponovilo se.’ – komentira ravnatelj Novinščak. 

Nedavno je iz bolnice najavljeno uvođenje zračne pošte, riječ je o plastičnim tubama putem kojih se šalje ‘pošta’ između odjela u bolnici. Primjerice, iz laboratorija prema odjelima ili operacijskim salama izvađena krv, preparati za dijagnostiku, nalazi… 

‘To će dati velike prednosti, jer više neće biti potrebno fizički dostavljati nalaze ili uzorke, nego će se sve slati putem zračne pošte u nekoliko sekundi, odnosno specijalno za tu svrhu izrađenim plastičnim tubama. Tako više sestre neće morati nekoliko puta na dan hodati s uzorcima i nalazima po odjelima, a na što se gubi puno vremena, znajući da su u bolnicama laboratoriji udaljeni od odjela. Tim više će se onda moći i više posvetiti pacijentima, a posebno će to biti i važno u noćnim smjenama.’ – rekao je ravnatelj bolnice, piše Župan.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije