KRITIKA ČITATELJA

TRN U OKU STANARA Kod ‘zelenog otoka’ u Zajčevoj ulici u Čakovcu često se gomila otpad

Stanari Ulice Ivana pl. Zajca u Čakovcu nam se nerijetko tuže glede neurednog 'zelenog otoka'. O tom smo konzultirali mjerodavne u GKP ČAKOM d.o.o. koji ističu opravdanost kritika, no imaju i opravdanja...

Prije nekoliko dana je u našu redakciju stigla fotografija s koje iščitavamo nered kraj spremnika za smeće u Ulici Ivana pl. Zajca u Čakovcu, a neke smo fotografije snimili i sami. Ne samo što estetski nagrđuje ulicu, u ovo nadolazeće toplo vrijeme smeće je izvorište neugodnih mirisa.

Komentar o svemu potražili smo u GKP Čakom.

– Lokacija ‘zelenog otoka’ u Ulici Ivana pl. Zajca često puta izgleda neuredno, osobito nakon vikenda. Nažalost, i za druge ‘zelene otoke’ u Gradu Čakovcu situacija je slična. Niti uz iznimno velike napore i redovitost čišćenja, GKP ČAKOM d.o.o. ne uspijeva stanje oko zelenih otoka unaprijediti.

Osobito veliki problem sadržan je u činjenici da se u zelenim otocima umjesto odvojeno prikupljenih sastavnice otpada (papir, plastika, metal, tekstil) u posljednje vrijeme od strane građana odlaže i komunalni otpad. Pri tome, komunalni otpad ne odlaže se samo u spremnike, već se odlaže i pored spremnika na javnoj površini. Ponavljamo da GKP ČAKOM d.o.o. ne može sam unaprijediti stanje glede gospodarenja otpadom na području grada, niti pak izvršiti u cijelosti selekciju otpada.

Građani su neizmjerno bitan sudionik u gospodarenju otpadom. Selekcija otpada, omogućena je građanima na kućnom pragu i sve što građani odvoje na kućnom pragu, ne moraju dodatno plaćati, a GKP ČAKOM d.o.o. će taj otpad zbrinuti putem vreća s lokacije svakog korisnika – ističu i navode kako se trenutačni način obračuna cijene otpada svodi na plaćanje cijene za količinu komunalnog otpada koji građani predaju GKP ČAKOM d.o.o. Tu se stvara prostor za drugačije promišljanje građana, posljedica čega jest prisutnost komunalnog otpada na zelenim otocima – kažu.

U konkretnoj situaciji, GKP ČAKOM d.o.o. je intervenirao i počistio “zeleni otok”.

Zanimljivo je da su preostala dva ‘zelena otoka’ koji se nalaze udaljeni na stotinjak metara u obje strane od predmetnog ‘zelenog otoka’, bila prazna pri provjeri. Također se napominje da na ovoj lokaciji, GKP ČAKOM d.o.o. ima problem pri pražnjenju ‘zelenog otoka’ zbog parkiranih automobila.

Na kraju njihovog obraćanja nezadovoljnicima navode: – GKP ČAKOM d.o.o. sa svoje strane čini što može, a pomaže mu tome i komunalno redarstvo Grada Čakovca.

Ovom prilikom, apelira se na građane da komunalni otpad ne odlažu u ili pored ‘zelenih otoka’ te da ih koriste isključivo za odvojeni otpad. Također, mole se građani da odvojene sastavnice otpada odlože u ‘zelene otoke’ samo ukoliko u njima ima mjesta – stoji u njihovom odgovoru na naš upit, odnosno upućenu kritiku od strane stanara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije