za ljubitelje baštine

MURSKO SREDIŠĆE Tematska večer ‘Nematerijalna baština Međimurja’ 6. lipnja u Centru za kulturu ‘Rudar’

Ulaz je besplatan.

Na tematskoj večeri ‘Nematerijalna baština Međimurja’ koja će se održati u subotu, 6. lipnja, u 19 sati u Centru za kulturu Rudar u Murskom Središću govorit će se o pojmu nematerijalne kulturne baštine i načinima njene zaštite i prezentacije.

Događaj organiziraju Centar za kulturu ‘Rudar’ Mursko Središće i Muzej Međimurja Čakovec.

– Sa šest odabranih dobara upoznat ćemo se preko popularno-dokumentarnih filmova nastalih u produkciji Muzeja Međimurja Čakovec i partnera. Prikaz će se filmovi o zlatarenju, čipkarstvu, međimurskoj popijevci, sviranju cimbula, medičarstvu i lončarstvu. O filmovima će govoriti Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec – kažu organizatori.

Posebna gošća tematske večeri bit će talentirana mlada glazbenica Lea Šprajc iz Šenkovca kao jedna od nositelja vještine izvođenja međimurske popijevke koja je od 2018. godine upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva pri UNESCO-u.

– Nematerijalna baština relativno je nov pojam u svijetu baštine. Označava sva ona znanja, vještine, vjerovanja koje prenose ljudi i pokušava ih dokumentirati i zaštititi. Na području Međimurja nalazimo 15 zaštićenih nematerijalnih dobara. Neka od njih poput međimurske popevke, medičarstva ili lončarstva su nam svima poznata, dok su druga poput sviranja na tamburama farkašicama ili izrade božićnih lustera poprilično nepoznata – stoji u najavi.

Večer je namijenjena svim ljubiteljima baštine, a posebno turističkim vodičima i pratiteljima te drugim djelatnicima u kulturnim, turističkim i obrazovnim institucijama. 

Ulaz je besplatan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije