MEĐU VODEĆIM DRUŠTVIMA U MEĐIMURJU

FOTO LD Prepelica Mala Subotica: Pri kraju projektna dokumentacija za olimpijsku streljanu

- Od realiziranih kapitalnih investicija u 2019. vrijedi spomenuti izradu volijere, odnosno prihvatilišta za fazansku divljač - istaknuo je predsjednik Bukal.

LD ‘Prepelica’ Mala Subotica spada u red najstarijih međimurskih, a i hrvatskih lovačkih društava. Lovci ovoga područja su se okupili još 1935. godine. Tada su im ciljevi i zadaci u jednome bili isti, brinuti se za divljač, pa je s godinama spektar njihovih aktivnosti i djelatnosti postajao sve širi i dublji. Sve je to bilo vezano uz vremena koja su diktirala pogled na lovstvo.

Danas slobodno možemo reći da je LD ‘Prepelica’ svoje današnje aktivnosti podredilo zahtjevima suvremenog lovstva po čemu prednjači u ovom dijelu Lijepe naše, a za čiju realizaciju programskih ciljeva i zahtjeva jamči njihovih 64 članova. Danas je društvo u Međimurju među vodećima, a s 5571 ha kojim gospodari spada u drugo društvo po veličini ‘gazdinstva’, a u sklopu LS Međimurske županije.

Prije epidemije oni su održali svoj godišnji izvještajni skup gdje je predsjednik Bukal u svom izvješću istaknuo kako članstvo svojim radom i zalaganjem može i mora na ovom području poslužiti uzorom.

– Kao vrijedni Međimurci lani smo odradili 30 radnih akcija koje su diktirale potrebe lovišta – istaknuo je predsjednik Bukal i dodao:

– Od realiziranih kapitalnih investicija u 2019. vrijedi spomenuti izradu volijere, odnosno prihvatilišta za fazansku divljač, jedinstvene gulione te hladnjače za potrebe društva, saniticijske jame, sprovođenje vodovodne mreže i elektroinstalacija za prostor gulione i hladnjače te instalacija vodovodne mreže u kuhinju lovačkog doma. Za potrebe održavanja lovišta kupljeni su malčer i samohodna kosilica. Ukupne investicije u tekućoj godini iznosile su 160 tisuća kuna – rekao je, a osvrnuo se na financije te je istaknuo financijski plan za ovu godinu i on je predviđen u iznosu od 183 tisuće kuna.

– Od tekućih radova, kao što su održavanje lovno-tehničkih objekata, prihrane divljači te uređenje remize. Pri završetku je projektna dokumentacija olimpijske streljane i ishođenje građevinske dozvole kako bi, ukoliko se steknu uvjeti, moglo aplicirati na natječaje EU fondova – rekao je Bukal.

Na skupštini su dodjeljena i odlikovanja za istaknute članove. Tako su odlikovanje trećeg reda primili mladi lovci Ivan Lacković i Igor Halić. Odlikovanje drugog reda za svoj rad primili su Vlado Dodlek, Ivan Višnjić, Josip Vurušić, Dejan BratušaVlado Kolar.

Odlikovanje prvog reda primili su jedan od najistaknutijih članova društva Mladen Lacković te Stjepan Sečan-Pišta, veteran društva sa stažem preko 50 godina.

Nešto poslije skupštine održan tradicionalni godišnji društveni lov na sitnu divljač i predatore za članove i uzvanike društva. Ovoga puta lovu se je odazvalo njih pedesetak. Lovilo se u predjelu lovišta zvanim Vafta gdje su odstreljene dvije lisice, tri šojke, šljuka te 48 fazana.

Čagalj je ovaj put bio spretniji. Odana je počast divljači i zahvala prirodi. Poslije lova u lovačkom domu u Palovcu pripremljen je ručak. Domaći lovci Silvo Pintarić i Dejan Bratuša spremili su odličan lovački gulaš, a Drago Pongračić svoju prepoznatljivu deliciju meso na rašljama.

Mladi lovac i gost iz LD Jelen Ivanec Nikola Geček odstrijelio je na lovu svojeg prvog fazana, pa je domaćin odmah prigodno organizirao lovačko krštenje kojem se Nikola sigurno nije nadao. Kući se otišlo toplog srca i s lijepim uspomenama.

Čim su popustile restriktivne COVID-19 mjere lovci su prionuli prijeko potrebnim radnim aktivnostima koje su izostale nametnutnutom epidemiološkom situacijom.  Tijeko dvije svibansje nedjelje, podijeljeni u više individualnih grupa, sukladno naputcima Stožera civilne zaštite RH i epidemiologa, održali redovne radne akcije oko Lovačkog doma u Palovcu te na lovištu.

Predsjednik društva se posebno zahvalio članovima koji su se odazvali akcijama, a pogotovo te na poštivanju socijalnih mjera udaljenosti i zaštite sebe i bližnjih. 

U dijelu lovišta zvanom ‘Vahta’ njihovi lovci su u ponedjeljak 18. i utorak 19. svibnja ustrijelili dva čaglja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije