Vijesti / Društvo
Društvo
MIMOHOD POČETKOM SRPNJA 'Dragi naši maturanti, nismo vas zaboravili'
Miroslava Novak

COOLIJADA U MEĐIMURJU

MIMOHOD POČETKOM SRPNJA 'Dragi naši maturanti, nismo vas zaboravili'

Mimohod maturanata u Međimurju će biti početkom srpnja. Imat će razloga za još veće slavlje

Na današnjoj konferenciji za novinare, ravnatelji međimurskih srednjih škola su poručili maturantima kako nisu zaboravljeni, a kako to neopravdano kruži društvenim mrežama. Iz Međimurske županije, međimurskih gradova i PU međimurske poruke su kako oni stoje i iza ove generacije.

Organizator ovogodišnje 'Coolijade' u Međimurju je Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, a tim povodom je u toj školi održana konferencija koju je vodila ravnateljica škole Bosiljka Vinković Kukolić.- Pripremamo mimohod, u suglasnosti s pročelnicom i policijom, koji će se održati poslije 3. srpnja, kad će nam to mjere dozvoliti -  istaknula je u uvodu te dodala kako se pri kraju srednjoškolskog obrazovanja mnogi maturanti  vesele posljednjem tjednu, tzv. maturantskim danima. Zbog već poznate situacije oko koronavirusa, maturanti su se ove godine našli u malo neobičnoj situaciji. Moram reći da je ovogodišnji organizator Coolijade ETŠ Čakovec, no ona nije mogla biti održana zbog zabrane okupljanja. Mi pripremamo mimohod, u suglasnosti s pročelnicom i policijom, koji će se održati poslije 3. srpnja. Mi ravnatelji međimurskih srednjih škola, gotovo svi nazočni ovoj konferenciji, jako smo zainteresirani da objavite kako ćemo i na koji način ispratiti ovogodišnje maturante s velikom naznakom kako nismo na njih zaboravili i da oni nisu ti koji neće imati svoje „fešte“- istaknula je ravnateljica Vinković Kukolić i dodala kako su i sada ovdje svi koji kao i godinama prije „sastanče“ kako bi se maturanti u šarenoj povorci i plesu oprostili od jednog dijela školovanja.

Ove godine u MŽ ima 1037 maturanata, tu si u razrednici, ravnatelji, stručni suradnici. To je jedna pozamašna kolona koja će i ove godine, ali nešto kasnije, prodefilirati kroz Čakovec, istaknuto je.

Ravnateljica Kukolić je glede toga zahvalila međimurskom županu Matiji Posavcu i pročelnici dr. sc. Blaženki Novak, pročelnici Upravnog odjela za obrazovanje Međimurske županije, što su stali uz bok ravnatelja škole kako bi poručili maturantima i roditeljima  kako nisu zaboravljeni.

- Dodala je kako je uoči ove konferencije razgovarala sa svojim kolegama iz svih dijelova Hrvatske, a vezano uz oproštaj s maturantima, i od kojih je dobila informacije kako se u njihovim sredinama takve manifestacije ove godine neće održati.

- Niti jedna županija nije dakle stala uz maturante, roditelje, profesore, stručne suradnike kako je stala naša županija - rekla je Vinković Kukolić koja se glede toga zahvalila u ime svih ravnatelja.

Okupljenim novinarima redom su se obratili, međimurski župan koji je govorio o novim mjerama koje će se provoditi u školama te je dodao kako su epidemiološki pokazatelji takvi da će s vremenom svaka mjera biti blaža, a za predvidjeti je da će do završetka ispita zrelosti mnogo toga sjesti na svoje mjesto i da će maturanti doći „na svoje“.

- Idemo se pripremati što će biti za mjesec dana kako bi i ove generacija dostojno rekla zbogom srednjim školama - poručio je župan, dok je dr.sc. Novak dodala neka se maturanti, uz pomoć sviju nas, fokusiraju na ono primarno, a to je matura, pa će nakon toga povorka biti još šarenija i još slađa

- Nitko nije zaboravio na maturante - njezina je poruka.

Predstavnik PU međimurske Mladen Zadravec je rekao kako oni i ove godine široka i otvorena srca očekuju maturante na ulicama i da će organizatorima dati svu potporu.
Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog je maturantima poručio:

- Mi smo vas na uzoran i dostojanstven način primili u školu, bili smo uz vas sve vrijeme školovanja, a još ćemo vas dostojanstvenije ispratiti, a Sandra Breka-Ovčar, ravnateljica Gimnazije „J. Š. Slavenski“, je također poručila kako nitko nije zaboravio maturante da će sve biti kao i ranijih godina, samo nešto kasnije.

- Bolje kasnije, nego prerano - poručila.

Zvonko Ladić iz Graditeljske škole Čakovec poručio je maturantima da poštuju granice između ozbiljnog rada i slavlja i da sada budu fokusirani na ono najvažnije, a to je matura.

– Neozbiljnošću bi mogli ugroziti sve ono što su do sada gradili - istaknuo je. Dražen Blažeka iz Tehničke škole Čakovec je podržao svoje prethodnike te naglasio kako je okupljanje maturanata po položenoj maturi ideja koju bi mogli sljedećih godina razmatrati. Predstavnice Murskog Središća i Preloga su rekle kako će njihovi gradovi skup maturanata pomoći u onim oblicima kao i ranijih godina.

Žurno sazivanje ove konferencije je povod što na društvenim mrežama kruži poziv maturantima na druženje u parku, upućen od strane Prijatelja maturanata. Moram reći da je ovogodišnji organizator Coolijade ETŠ Čakovec, no ona nije mogla biti održana zbog zabrane okupljanja. Mi pripremamo mimohod, u suglasnosti s pročelnicom i policijom, koji će se održati poslije 3. srpnja, kad će nam to mjere dozvoliti - rekla nam je ravnateljica ETŠ Čakovec.

I za kraj. Maturanti će ove godine državnu maturu pisati do 3. srpnja, kada se pišu ispiti iz informatike i povijesti, a objava rezultata očekuje se 15. srpnja. Sudeći prema riječima ravnatelja međimurskih srednjih škola, maturanti će se morati malo strpjeti, no kraj svojeg srednjoškolskog obrazovanja će sigurn i uskoro moći proslaviti.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!