Vijesti / Društvo
Društvo
SVETI MARTIN NA MURI U tijeku je multimedijalno opremanje Skelarske kuće
Stjepan Mesarić

DELA SE

SVETI MARTIN NA MURI U tijeku je multimedijalno opremanje Skelarske kuće

Vrijednost i značenje Skelarske kuće prepoznalo je Ministarstvo turizma koje je većim dijelom sufinanciralo projekt.

Kraju se bliže poslovi na multimedijalnom opremanju Skelarske kuće kod rijeke Mure u Svetom Martinu na Muri. Opremanje podrazumijeva ugradnju i instalaciju 'multimedijalnog zida' koji će posjetiteljima omogućiti da pritiskom na gumb računala uđu u svijet skelarenja na Muri kroz povijest te dobiti bitne informacije o Općini Sveti Martin na Muri i Međimurskoj županiji.

Vrijednost ovog dijela multimedijalnog opremanja Skelarske kuće je 135 tisuća kuna, a već je ranije u sam multimedijalni zid uloženo 185 tisuća kuna, najvećim dijelom pristiglih iz Ministarstva turizma te dijelom iz Proračuna Općine Sveti Martin na Muri, koji su partneri u ovom projektu koji će osnažiti turističku ponudu ove hrvatske kontinentalne destinacije, odnosno općine i Turističke zajednice.

Vlatka Županec, voditeljica za financije i proračun svetomartinske općine kaže kako će multimedijalni zid odnosno dostupni podatci u njemu biti na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku. Nakon što svi ovi poslovi budu dovršeni, točnije od 1. lipnja slijede završni poslovi na detajnom uređenju Skelarske kuće, nakon čega će ona biti spremna za primanje posjetitelja, koji žele više doznati o zanimljivoj povijesti skelarenja na Muri.

A skelarenje je omogućavalo prijevoz preko Mure poljoprivrednicima koji su imali velike parcele s one strane rijeke, ali i obrnuto, Slovencima za dolazak u uvijek lijepi svetomartinski kraj, gdje su imali, a neki još imaju vinograde, voćnjake i šume u ovom dijelu Hrvatske.

Ovog trenutka za prijevoz ljudi spremna je skela kod Žabnika, a jednog dana skela će biti kod Skelarske kuće, gdje je desetljećima, sve do izgradnje mosta na Muri, bila jedino prevozno sredstvo s jedne na drugu stranu hrvatske obale.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!