Sveti Martin na Muri: Vincekovo u župnom vinogradu

Proizvodnja grožđa, a time i vina jedna je od najvažnijih poljoprivrednih proizvodnji u Međimuraca. Ljubav prema lozi toliko je raširena da gotovo svaki domaćin i u nizinskom dijelu uz kuću ima bar “brajde”.

Velik je broj onih, koji uživaju ili žive od tog plemenitog napitka, a koji će obilježiti i dan Sv. Vinka, zaštitnika vinogradara. Veli se da na Vincekovo nije dobro niti lijepo biti sam pri klijeti. Stoga je već tradicionalno, 13. put, u organizaciji Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Sveti Martin” u nedjelju 20. siječnja održan pohod u župni vinograd.

Okupljanje i pohod krenuo je u 14 sati iz centra Svetog Martina na Muri da bi nakon otprilike sat vremena pješačenja stigli u župni vinograd gdje se održao tradicionalni obred uz stihove pučke pjesme “Trsek moj zbudi se” te kuhano vino, čaj i domaće kobasice s domaćim kruhom.

Uz gotovo tristotinjak mještana Općine Sveti Martin na Muri ove godine u pohodu sudjelovali su po prvi put i članovi i članice prijateljskog Kulturno-umjetničkog društva “Sveti Jeronim” iz Štrigove. Sam obred odvijao se pod vodstvom Valenta Sakača, člana Udruge te voditelja župnog Caritasa.

Ovim putem predsjednik Udruge Dražen Crnčec i svi članovi žele zahvaliti župniku, Ribičkom društvu “Čikov”” Svetomartinskim krampusima, Općini Sveti Martin, Turističkoj zajednici općine te svim pojedincima i članovima Udruge  na svesrdnoj pomoći i korisnim savjetima kako bi i ove godine, zbog vremenskih uvjeta koji su dali poseban štih, zahtjevna manifestacija prošla što bolje. Posebice raduje kako se ovakvim vidom druženja, pa i rekreacije pridružilo puno mlađih ljudi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije